nlc.hu
Egészség

Az Elon Musk féle alvásmegvonás nem jár jó következményekkel

Rosszul jársz, ha annyit alszol, mint Elon Musk, aki szerint a kevés alvással nincs gond

Az alvás nem luxus, az alvás nem a lustaság jele, hanem egy olyan dolog, ami a szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen,. Mutatjuk, mi történik, ha annyit alszunk, mint Elon Musk.

Elon Musk, a Paypal, a Tesla és a SpaceX atyja egy korábbi interjújában azt hangoztatta, hogy naponta 16-17 órát dolgozik, az alvásra és pihenésre pedig alig jut ideje, de szerinte ez rendben is van, ha az ember elfoglalt.

Elon Musk

A kialvatlanság következményei Elon Musk szervezetét sem kerülik el. Foitó: Getty Images

Mást mondanak erről a szakemberek, akik állítják, hogy az alvásmegvonásnak komoly egészségügyi következményei lehetnek, és hogy a hét óránál kevesebb alvás hosszú távon kevésnek számít.

Arianna Huffingtont a Huffington Post társalapítója és Az alvás forradalma című könyv szerzője nyílt levelet írt Elon Musk-nak, amelyben közölte vele, hogy a kevés alvás az emberi energia felhasználásának egy elavult, tudományellenes és borzasztóan hatástalan módja. A Business Insider pedig harminc következményét szedte össze a kialvatlanságának. Többek között leírják, hogy hatással van a rövid és hosszú távú memóriára; lassabbak a reakciók, ügyetlenebbek, ingerlékenyebbek leszünk, és lehetnek más, ennél is baljósabb következményei.

A Business Insider azt is írja, hogy különböző tanulmányok kimutatták, az alvásmegvonás összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések, például a vastagbél- és a mellrák, valamint az Alzheimer-kór, a 2-es típusú cukorbetegség és a gyulladásos bélbetegségek fokozott kockázatával. Hasonlóképpen, egyes tanulmányok megjegyezték, hogy az alvás segít megtisztítani az agyat a béta-amiloid fehérjétől, amely ébrenlét közben felhalmozódhat. Ez a fehérje összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral. Emellett nyilvánvalóan ronthatja az olyan meglévő kórképek állapotát, mint az asztma, az ízületi gyulladás, a Crohn-betegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek.

Sőt, az alvásmegvonás és a rossz alvás gyakran összefüggésbe hozható a libidó csökkenésével és szexuális diszfunkcióval, mind a nők, mind a férfiak esetében. Ez azért van, mert az ébrenlét csökkenti a tesztoszteronszintet – a nemi vágy fontos elemét. Sőt, a kutatók azt is megállapították, hogy azok a fiatal felnőttek, akik nem alszanak eleget, kevésbé képesek kapcsolatot teremteni más emberekkel, ami elmagányosíthatja őket. Ezek az emberek aztán hajlamosak kevesebbet aludni, ami beindít egy ördög kört.

Szóval a szakemberek ajánlására aludjunk eleget, minimum hét órát.

(LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top