nlc.hu
Egészség

Már 19 évesen diagnosztizálták nála az Alzheimer-kórt

Csak 19 éves a világ legfiatalabb Alzheimer-kóros betege

A 19 éves kínai férfi már két évvel ezelőtt vette magán észre a memóriavesztés jeleit és a koncentrációs problémákat az iskolában.

Az Alzheimer-kórt többnyire az időskori betegségek közé soroljuk magunkban, és tény, hogy a legtöbb ember idős korában, többnyire 65 éves kor felett néz szembe ezzel a betegséggel, de ez még nem jelenti azt, hogy fiatalabbaknál ne jelentkezhetne. A páciens családjában korábban nem volt jele a betegségnek, tehát emiatt nem volt a veszélyeztetettek közé sorolható az idegrendszerei betegség szempontjából – írja a 24.hu.

Alzheimer

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az Alzheimer-kór nagyon ritka a 65 éven aluli betegeknél, mindössze a betegek 5-10%-át teszik ki az ennél fiatalabbak. A 30 évesnél fiatalabb Alzheimer-betegeknél szinte mindig valamilyen genetikai mutáció felelős a kialakulásáért, azonban a fiatal kínai férfinél nem találtak bizonyítékot a mutációra. A kognitív tesztek jelezték, hogy a fiatal férfi memóriája jelentősen károsodott, némi furcsaságot ugyanakkor észrevettek. A vizsgálatok során nem találták még az amiloid-β fehérje jellegzetes plakkjait és a tau-fehérje csomóit, amelyek igen gyakran megjelennek Alzheimer-kór esetén az agyban. Az orvosok szerint valószínűleg az életkora mentette meg őt a kóros fehérjék felhalmozódásától. Az esetről tanulmány készült, a tanulmány készítői pedig megjegyzik, hogy az orvostudomány egyik legnagyobb jövőbeni kihívása az Alzheimer-kórban szenvedő fiatalok rejtélyeinek feltárása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top