nlc.hu
Egészség

Mi az a vaszkulitisz, amiben Ashton Kutcher szenved?

Ezt kell tudni Ashton Kutcher ritka autoimmun betegségéről, a vaszkulitiszről

A színész tavaly nyáron jelentette be, hogy ritka kórral diagnosztizálták. De mi is az a vaszkulitisz?

Tavaly nyáron Ashton Kutcher Bear Grylls legújabb műsorában szerepelt, ahol Costa Rica dzsungelében túráztak. Ahogy igyekezett átjutni a göcsörtös gyökereken, hirtelen megrázó vallomást tett: elmondta, hogy több, mint egy éven át olyan komoly autoimmunbetegséggel küzdött, ami befolyásolta a látását, a hallását és a járását is.

„Két évvel ezelőtt elkaptam ezt a fura, nagyon ritka formáját a vaszkulitisznak, ami kiütötte a látásomat, a hallásomat és szinte a teljes egyensúlyérzékelésem. Nagyjából egy évbe telt, hogy visszaépítsem az egészet”

 

– osztotta meg a színész. „Nem értékeled ezeket a dolgokat igazán, amíg el nem veszíted őket. Nem tudom, hogy valaha fogok-e látni, hallani, járni. Szerencsés vagyok, hogy élek” – tette hozzá. És nem túlzott: ahogy arra a CNN emlékeztet, a vaszkulitiszből adódó komplikációk miatt vesztette életét Harold Ramis színész-rendező 2014-ben. A Golfőrültek, a Családi vakáció és az Idétlen időkig rendezője, aki mellékszerepet kapott a Szellemirtók és a Bombázók a seregnek című filmekben, 69 évesen hunyt el, 4 évvel azután, hogy először diagnosztizálták a kórral.

Ashton Kutcher

Fotó: JC Olivera/Getty Images

De mi is az a vaszkulitisz?

A vaszkulitisz akkor fordul elő, amikor a szervezünk immunrendszere megtámadja a vénákat, artériákat és/vagy hajszálereket.  Az ennek eredményeképpen létrejövő gyulladás szervkárosodáshoz vezethet, de aneurizmát (értágulatot) is eredményezhet – ha értágulat megreped, belső vérzést és akár halált is okozhat.

Az, hogy mely szerv(ek)et támadja a vaszkulitisz, az a betegség konkrét típusától, illetve súlyosságától függ, így a kór tünetei sem mindig ugyanazok, és az enyhétől az életveszélyesig terjednek. Gyakori szimptómái azonban a fáradtság, kiütés, fájdalom, a láz, valamint – ahogy az Ashton esetében is látszik, hiszen új filmjében, a Nálad vagy nálam?-ban látványosan vékonyabb – az étvágyvesztés és a fogyás.

Ashton Kutcher

A színész 2018-ban, a betegsége előtt, és most, a Nálad vagy nálam? egy jelenetében (Fotók: David Livingston/Getty Images, Netflix)

A kor, etnikum, a betegség előfordulása a családban, valamint az olyan életmódbeli aspektusok, mint a dohányzás vagy drogozás hozzájárulhat a vaszkulitisz kialakulásának kockázatához. A kór önmagában, de egy másik betegségek részjelenségeként is előfordulhat. Elsősorban olyan reumás betegségek esetén, mint például a reumatoid arthritis, a lupus vagy a scleroderma. Hepatitis B vagy C fertőzés is kiválthatja, akárcsak a vérrák, például a leukémia vagy a limfóma.

Bár a vaszkulitiszre nincs gyógymód, a korai diagnózis és a kezelés elengedhetetlen a tünetek enyhítésében és a betegség terjedésének lassításában. Az eljárás leginkább a gyulladás csökkentésére fókuszál, enyhébb esetben egy szimpla fájdalomcsillapító is elég. Súlyosabb tüneteknél – mint amilyet egy évbe telik legyűrni – többek között szteroidokat, monoklonális antitesteket és immunmodulátorokat vagy immunszuppresszív gyógyszereket írhatnak fel.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top