nlc.hu
Egészség
Gyógyszerhiány Magyarországon

30 éve nem volt ekkora gyógyszerhiány Magyarországon

Számos készítményhez nehéz most hozzájutni a patikákban.

Évtizedek óta nem látott gyógyszerhiány van Magyarországon – tudta meg az RTL Híradója. Többek között megfázás elleni készítmények, bizonyos antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, idegrendszeri gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, illetve daganatos betegeknek szánt készítmények is hiányoznak a patikákból.   

Hiányos gyógyszeres polcok

Illusztráció: Getty Images

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hiánylistáján közel 1600 tétel szerepel, igaz, ez nem mind különböző gyógyszer, csak egy-egy készítményből több kiszerelés is hiányzik. Mindennek hátterében ellátási problémák állnak, a Covid és az ukrajnai háború miatt hiányoznak bizonyos hatóanyagok.

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser a Híradónak úgy nyilatkozott: az elmúlt 30-35 évben nem volt hazánkban, illetve Európában ekkora gyógyszerhiány, a helyzet mind az orvostársadalom, mind pedig a betegek számára új. Hozzátette ugyanakkor: a termékek nagy része helyettesíthető.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ugyanakkor a hírműsor érdeklődésére azt közölte: az ellátási zavar nem nevezhető gyógyszerhiánynak. Azt javasolták azonban, hogy a betegek időben keressék fel kezelőorvosukat, ha kimerülőben a gyógyszerkészletük. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top