A margarin „borzalmas”, és csupán „két összetevőnyire van a műanyagtól” – fakadt ki a brit sztárszakács, James Marint, aki a brit közmédia több műsorában is megfordult már, az egész világot bejárta és tucatnyi szakácskönyvet adott ki.
A Sunday Postnak nyilatkozta azt, hogy
a margarint be kellene tiltani, mert ez az ország legnagyobb problémája
– idézi a hvg.hu.
Azon túl, hogy a margarinnak magas a só- és zsírtartalma, hidrogénezik és tele van transzzsírral, más oka is lehet annak, hogy a vajat és tejszínt részesíti előnyben. A lap szerint ugyanis most adta ki ugyanis a Butter (azaz Vaj) című szakácskönyvét, amely 130 vajas receptet tartalmaz, és amellett érvel, hogy a vaj a világ legnagyszerűbb alapanyaga.
Mások szerint azonban a margarin a jó választás, mert a hidegen sajtolt margarinok esszenciális, a koleszterinszintet csökkentő Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban gazdagok.