nlc.hu
Egészség

Zuhany közben pisilni

Elmondja a szakértő: ezért veszélyes zuhanyzás közben pisilni

Kétféle ember van a világon: az egyik, aki gondolkodás nélkül könnyít magán, ha zuhanyzás közben kell pisilnie, a másik ennek még a gondolatától is irtózik.

Hogy jó ötlet-e zuhanyzás közben pisilni, arról még a szakértők körében is megoszlanak a vélemények. Nemrég egy, a medencefenék izmainak karbantartására specializálódott olasz fizioterapeuta, Ylenia Degli Esposti fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját, ami tulajdonképpen megnyugtató lehet a tusolás közbeni pisilést pártolóknak.

Mint mondja, az egészségre nézve semmilyen kockázatot nem rejt magában az, ha valaki időnként a zuhany alatt pisil, ám ha ez bevett szokássá válik, annak több káros következménye is lehet, főleg a nőkre nézve.

Mint mondja, sajátos anatómiai adottságukból kifolyólag a nők húgyhólyagja csak ülő helyzetben tud teljesen kiürülni, az állva pisilés után tehát maradhat még benne vizelet, ami kedvezhet a húgyúti fertőzést kiváltó kórokozók elszaporodásának.

Vörös hajú nő zuhanyzik

Ylenia szerint ha elkerülhetetlen, hogy a zuhany alatt pisiljünk, a legjobb, ha azt kissé behajlított térddel, az üléshez közelítő testhelyzetben tesszük. Így nagyobb a valószínűsége, hogy nem pang majd vizelet a hólyagunkban, és nem kezdenek el kedvükre szaporodni a baktériumok. Ennek veszélye egyébként azok esetében fokozott, akik a kelleténél kevesebbet isznak, az ő vizeletük ugyanis koncentráltabb, amiben a kórokozók száma is magasabb lehet.

A másik, cseppet sem elhanyagolható szempont, hogy ha mindennapossá válik a zuhanyzás közbeni vizeletürítés, egy idő után kialakulhat az a reflex, hogy vízfolyást hallva azonnal pisilni kell, ami igencsak beárnyékolhatja a hétköznapokat.

Ha nem csinálunk belőle rendszert, akkor egyébként akár környezetbarát szokásként is tekinthetünk a zuhany alatti pisilésre, hiszen a toaletthasználattal szemben itt nincs szükség arra, hogy a műveletet követően lehúzzuk a vécét, vagyis egy kicsit takarékoskodhatunk a vízzel. 

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top