nlc.hu
Egészség

Mit bánnak a leginkább a haldoklók

Hospice nővér: ezeket sajnálják a legjobban az emberek a halálos ágyukon

Hadley Vlahos nyolc éven át dolgozott otthoni beteggondozóként, és elmondta, páciensei mit bánnak a leginkább.

Egy hospice nővér elmondta a Mirrornak, hogy páciensei egyik legnagyobb megbánása a halálos ágyukon az, hogy nem tettek magukért vagy a megfelelő időre vártak. A 30 éves Hadley Vlahos nyolc éven át otthoni ápolóként dolgozott, és elárulta, mit osztottak meg vele a páciensei.

Egy beteg bölcsen azt mondta neki, hogy „nem viheti magával az anyagi javakat”. Egy másik azt mondta: „Ne várj a tökéletes pillanatra, kezdd el most.” Volt, aki azt mondta, bárcsak „elmondta volna az embereknek, mennyire szereti őket”, és „kevesebb időt töltött volna a munkában és több időt a családdal”.

A New Orleansból származó Hadley-nek azt is mondta egy beteg, hogy „magáért tegyen dolgokat, ne másokért”. A nővér gyakran megfogadja a haldoklók tanácsát, például megírja barátainak, mennyire szereti őket, vagy kiélvezi a gyerekeivel töltött időt.

Hadley felidézte az első alkalmat, amikor egyik páciense azt mondta neki, hogy ne helyezze előtérbe az anyagi javakat, és inkább a mostra összpontosítson. A beteg végül ugyanabban a kórházban halt meg, mint az, aki sokkal szegényebb körülmények között élt.

Ugyanakkor sok olyan beteget is ellátott Hadley, akik az 50-es és 60-as éveikben jártak, és egész életükben dolgoztak, és még nyugdíjba sem mentek. Volt olyan hölgy páciense, aki egész életét azzal töltötte, hogy másokat lenyűgözzön. Azt tanácsolta Hadley-nek, hogy „magáért csináljon dolgokat, ne másokért”.

„Ez a nő mindig aggódott amiatt, hogy a barátai mit gondolnak, és élete végén ő volt az egyetlen, aki élt, és rájött, hogy nem azt csinálja, amit szeretne” – emlékezett vissza Hadley.

Az egyik gyakori dolog, amit férfi páciensei kívántak, bárcsak kevesebb időt töltöttek volna a munkában és több időt a családdal. Azt mondja, sokan úgy érezték, hogy egyáltalán nem ismerik a gyerekeiket.

Nővér fogja egy haldokló kezét a halálos ágyon

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top