nlc.hu
Egészség

A sebtapasz helyes eltávolítása

Letépni vagy lassan lehúzni? Így fáj kevésbé a sebtapasz eltávolítása

Egy kutatásból végre kiderült, melyik módszer a kevésbé fájdalmas. Te, hogyan szoktad letépni a sebtapaszt?

Régóta vita tárgya, hogy a sebtapasz eltávolításakor melyik módszert célszerű követni inkább, hogy a legkevesebb fájdalmat érezzük: lassan lehúzni a sebről, vagy egy határozott mozdulattal, minél gyorsabban letépni? 

A queenslandi James Cook Egyetem kutatói 65 diák bevonásával végeztek kutatást. Az eredményekről a The Medical Journal of Australia című szaklapban számoltak be. A résztvevők a két módszer valamelyikét alkalmazták, majd egy 0-11 közötti skálán kellett értékelniük, milyen erős fájdalmat éreztek közben. (A 0 jelentette, ha valaki egyáltalán nem érzett fájdalmat.)

A sebtapaszokat három különböző testrészre ragasztották fel, majd tépték le: kézről, vállról és bokáról.  

Sebtapasz

Hogyan távolítod el? (Fotó: Getty Images)

Azok, akik gyorsan lerántották a kötést, átlagosan 0,92-es fájdalomértékről számoltak be. Azok viszont, akik lassan, két másodpercen keresztül húzták le, átlagosan 1,58-as pontszámot értek el. Vagyis a tudomány válasza: jobb gyorsan letépni.

A tanulmány megjegyzi ugyanakkor, hogy a kutatás során nem tudták figyelembe venni az egyéb változókat. Így például a bőr érzékenységét, vagy a használt kötés típusától függő eltérő tapadási erősséget.  

Ha a lerántós módszer mégsem szívesen vállalod be, létezik egy házi praktika, amivel enyhítheted a fájdalmat: mielőtt lehúznád a sebtapaszt, csepegtess rá egy kis sampont! A tapasz után a bőrödön maradt ragacsok eltávolításában szintén segítségedre lehet a sampon.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top