nlc.hu
Egészség

Két mozgásformával megelőzhető a rák kiújulása

Több kutatás is bizonyítja, hogy ezzel a két mozgásformával megelőzhető a rák kiújulása

Elő a jógamatraccal!

Napi harminc perc gyaloglás és jóga gyakorlásával megelőzhető a daganatok továbbterjedése vagy visszatérése, sőt, az is, hogy halálhoz vezessen a betegség – írja a The Guardian alapján az Infostart.

Bár számos kutatás mutatott már rá, hogy a mozgásszegény életmód növeli a rák kockázatát, most kiderült, hogy akkor is megéri aktívnak maradni, ha már megbetegedtünk. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves ülésén, a világ legnagyobb rákkonferenciáján bemutatott három tanulmány tovább erősíti azoknak a bizonyítékoknak a sorát, melyek szerint a fizikai aktivitás segíti a betegeket.

Az első tanulmány egy randomizált kontrollvizsgálat volt, amely a jóga gyulladásra gyakorolt hatását vizsgálta. A gyulladás nagy szerepet játszhat a rák kialakulásában: segítheti a daganat növekedését és terjedését. A vizsgálatba több mint 500, átlagosan 56 éves rákos beteget vontak be az Egyesült Államokból, akiket legalább két hónapja, legfeljebb öt éve kezeltek. Két csoportba osztva négy hétig heti kétszer 75 perces jógaórákon vagy egészségnevelési órákon vehettek részt. A vérükből végzett vizsgálatok megmutatták, hogy 

a jógázók gyulladást jelző markerszintje sokkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem a mozgásórákon vettek részt.

Egy másik kutatás a jóga fáradtságra és életminőségre gyakorolt hatását figyelte meg. A vizsgálatba százhetvenhárom 60 éves vagy idősebb beteget vontak be, akiket jógára vagy egészségnevelési órára küldtek. A kutatás szerint a jóga jobban segített a fáradtság enyhítésében és az életminőség fenntartásában.

A harmadik tanulmány szerint az aktívan mozgó rákbetegek csaknem ötödével csökkenthetik a halálozás kockázatát: a hatéves kutatást több mint 2600 brazil rákbeteggel végezték. A betegeket aktivitási szintjük alapján rangsorolták, az „aktív” kategóriába az tartozott, aki hetente öt napon legalább egy 30 perces sétát tett. Az eredmények azt mutatták, hogy a mozgásszegény életmódot folytatóknál magasabb volt a halálozás kockázata, ellenben 180 nap elteltével 

az aktív csoportba tartozók 90 százaléka a még életben volt, míg a mozgásszegény csoportban csak 74 százalékuk.

Egy korábban végzett kutatás is biztató eredményekre jutott a témában, és kiderült, mikor érdemes mozognunk a nap során, ha szeretnénk csökkenteni a rák rizikóját. Kiderült, a reggeli órákban végzett sport nagyobb mértékben csökkentette a prosztata- és a mellrák kialakulásának kockázatát, mint a más időpontokban végzett testedzés.

lefelé néző kutyapóz

Napi 30 perc jóga csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top