nlc.hu
Egészség

Nyomoz a rendőrség a harkányi férfi ügyében, aki ételmérgezésben halhatott meg

Leértékelt kolbász okozhatta a halálát, nyomoz a rendőrség

Több kórokozó is van, ami súlyos betegséget okozhat, ha élelmiszerekkel bejut a szervezetünkbe.

Mint azt mi is megírtuk, az Új Harkányi Hírek értesülései szerint egy férfi életét vesztette, miután állítólag leértékelt ételt vitt haza a munkahelyéről, egy siklósi üzletből. Az ételt később testvérével elfogyasztották, és mindketten rosszul lettek.

A férfi kórházba szállítása után elhunyt, testvérét az intenzív osztályon ápolták. Hogy a hazavitt ételnek köze lehetett-e a halálesethez, azt hivatalosan nem erősítette meg senki, de a Blikk szerint a rendőrség már nyomozást indított.

Kórházi ágyak

Fotó: Pixabay

A lap szerint a férfinak már csak két éve volt hátra a nyugdíjig, a szomszédaik a testvérével együtt zárkózott embernek ismerték őket. „Szörnyű állapotban voltak sajnos mindketten. Akkor még fogalmam sem volt, hogy mi történhetett” – nyilatkozta az egyik szomszéd. „Pletykaszinten hallottam arról, hogy állítólag félig füstölt kolbászt hozhatott haza az áruházból, amitől rosszul lettek. Szerdán voltak itt a rendőrök, az egész utcában végigkérdezték a lakókat, de én semmi újdonságot nem tudtam nekik mondani” – tette hozzá egy közelben lakó hölgy. 

Az ügyben megszólt a férfi munkahelye is, és leszögezték, az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a hazai élelmiszerbiztonsági előírásoknak. „Igaz ez az árcsökkentett termékeinkre is – ezen termékek a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejükön belül kerülnek leárazásra. Általánosságban az is elmondható, hogy a szigorú minőségellenőrzési protokollunkkal összhangban minden indokolt esetet kivizsgálunk” – közölték.

Schreiberné Molnár Erzsébet igazságügyi szakértő a Blikknek elmondta, az ehhez hasonló esetekben mikrobiológiai romlásról lehet szó, vagyis a termékben elszaporodik valamilyen kórokozó.

Mint ismert, több súlyos betegség is kialakulhat a megfertőzött élelmiszerektől: a liszteriózis, a szalmonella, vagy a legsúlyosabb, a botulizmus. Ez utóbbit kolbászmérgezésnek is hívják. A betegséget kiváltó baktérium a talajban él, onnan kerülhet be az állat szervezetébe, a húsra kerülve pedig kellő hőkezelés hiányában elszaporodik. A baktérium által termelt toxin a legerősebb ismert szerves méreg, a betegség tünetei 12-36 órával a megfertőződés után jelentkeznek. Idegbénító hatása miatt a végső fázisban légzés- és szívleállást okoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top