nlc.hu
Egészség

Fulladásveszélyes ételek 5 éves kor alatti gyerekeknél

Figyelmeztet a volt mentős: ezeket az ételeket soha nem adnám az 5 év alatti gyerekemnek!

Van néhány olyan élelmiszer, amelyek fokozott fulladásveszélyt jelentenek az öt év alatti gyerekek számára.

A korábban mentőápolóként dolgozó Nikki Jurcutz rendszeresen oszt meg a neten olyan szülőknek szóló, a gyerekek egészségével, biztonságával kapcsolatos tartalmakat, amelyek akár életeket is menthetnek.

A Tiny Hearts Education nevű Instagram-oldalon nemrégiben azokat a veszélyes ételeket listázta, amelyek a kicsi gyerekeknél fulladást okozhatnak. „Volt mentőorvosként ezeket az ételeket nem adnám az 5 évnél fiatalabb gyerekemnek” – olvasható Nikki videójában.

Szőke kisgyerek az ujját nyalja, mellett egy pillcukorral teli üveg

Vannak olyan ételek, amelyek gyakrabban okozhatnak fulladást a gyerekeknél (Fotó: Getty Images)

Mint írja, amíg mentősként dolgozott, sok fulladásos esethez riasztották, és gyakran 3-4 éves gyerekeken kellett segítenie. „Egyes ételek alakjuk, textúrájuk és méretük miatt nagyobb kockázatot jelentenek a fulladás szempontjából – írta a bejegyzésben. – A listámon ezek az ételek szerepelnek, amelyeket nem adnék a gyerekeimnek egészen addig, amíg be nem töltik az ötödik életévüket, kinőtt az összes foguk, és testfejlődésüknek köszönhetően képesek megrágni és lenyelni ezeket az ételeket.”

Alább olvasható Nikki listája az ételekről, amelyeket kiegészítettünk néhány hasznos információval.

1. Pattogatott kukorica

Egy tanulmány arra jutott, hogy a popcorn szerepel a top 10 tárgy között, amelyek sérülést vagy halált okoztak a 0-14 éves gyerekeknél. Több ausztráliai szervezet is figyelmeztet arra, hogy a pattogatott kukorica fulladást okozhat, ezért nem javasolják 4-5 éves kor alatt. Mindezek ellenére gyakran kínálják a kicsi gyerekeknek szülinapi zsúrokon vagy más összejöveteleken. Viszont nem igazán van olyan életkor, amikor biztonságosnak tekinthető a pattogatott kukorica fogyasztása, idősebbeknél is fulladást okozhat.

2. Nyalóka

A nyalóka lényegében egy pálcikára húzott kemény cukorka. Sajnos a formájuk tökéletes ahhoz, hogy hatékonyan elzárják a gyerek légútját. Szopogatás közben a nyalókák leeshetnek a pálcikáról, és lecsúszhatnak a légutakba. Ezért 5 éves kor alatt erősen ajánlott kerülni a kemény nyalókákat, ha ragaszkodunk hozzá, akkor válasszuk lapos fajtát a gömb alakúak helyett.

3. Rágógumi

Önmagában a rágózás nem jelentene nagy fulladásveszélyt, hiszen nem kell lenyelni, de éppen emiatt veszélyes: a gyerekek egy bizonyos életkor alatt még nem képesek arra, hogy úgy rágjanak valamit, hogy aztán nem nyelik le. Ehhez kifinomult kontroll szükséges, ami nagyjából 5 éves kor körül alakul ki. Hasonló okok miatt veszélyesek a kemény cukorkák is.

4. Pillecukor

A habszerű pillecukor a hengeres alakja miatt képes teljesen elzárni a légutakat. Ráadásul ha nedves és ragacsos lesz, még nehezebb lenyelni és baj esetén eltávolítani. 

5. Mogyoró- és diófélék, magvak

A csecsemők, totyogók és 5 év alatt kisgyerekek nem képesek a kemény ételeket biztonságosan megrágni. A mogyoró- és diófélék méretük miatt könnyen félrenyelhetik a gyerekek, és nagyon nehéz a darabokat eltávolítani. Az is előfordulhat, hogy az apró darabkák a légutakba vagy a tüdőbe kerülnek, és nem okoznak fulladást, de nehéz észrevenni őket, és gyulladást, szövődményeket vagy akár a légutak maradandó károsodását okozhatják.

Mit tegyünk fulladás esetén?

Amennyiben azt látod, hogy a gyerek fulladozik, biztasd köhögésre, és semmiképpen se hagyd magára, még egy kis időre sem. Ha a köhögés nem segít – vagy „néma”, mert a gyerek nem kap levegőt – azonnal tárcsázd a 112-es segélyhívót, és kérj mentőt. Ha lehet, maradj vonalban, és kövesd a mentésirányító útmutatását – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett Egészségvonal honlapján.

Ha nincs lehetőség a telefonos kapcsolatra és a mentésirányító instrukciónak követésére, akkor fulladás esetén ezek a teendők:

  • A gyereket arccal lefelé fektesd a térdedre úgy, hogy a gyerek feje lejjebb legyen, mint a teste. A száját nyitva tartva, tenyered alsó részének segítségével legfeljebb 5 óvatos, de határozott ütést mérj a gyerek hátára a lapockák között. Minden egyes ütés után ellenőrizd, hogy a légcső elzáródása megszűnt-e. Vigyázz, a gyerek nyakát még véletlenül se érje ütés!
  • A lapockaközi ütést maximum 5 alkalommal ismételd meg. Ha az idegen test nem távozott, a gyereket fektesd a combodra hanyatt, és a két ujjaddal alkalmazz határozott mellkasi lökéseket a mellbimbók magasságában a mellkas közepén. Ezt a műveletet is maximum 5 alkalommal ismételd meg.
    Ha a művelet sikertelen volt, kezdd elölről a lapockaközi ütésekkel a mentők kiérkezéséig vagy kövesd a mentésirányító utasításait.

Csecsemők esetében is a fenti procedúra végzendő, azonban a csecsemőt az alkarra is lehet fektetni, méretétől függően, ilyenkor a lapockaközi ütéshez érdemes a kézfej élét használni.

  • Ha a fulladás nem szűnik meg, fektesd hanyatt a gyereket szilárd felületre. Két ujjal a szegycsont alsó felén legfeljebb 5 mellkasi nyomást kell tenni – ahogyan újraélesztéskor, de lassabban és határozottabban. Minden nyomás után ellenőrizd, hogy a légcső elzáródása megszűnt-e.
  • Amennyiben ez sem segít, úgy a két mozdulatsort ötösével, felváltva ismételni kell az orvosi segítség megérkezéséig.

Ha az elzáródást okozó tárgy kijut a légcsőből és a szájba kerül, azonnal el kell távolítani. Az orvosi vizsgálat elengedhetetlen ilyenkor is, hiszen előfordulhat, hogy egy tárgy vagy annak egy darabja még a gyermek légcsövében van, illetve sérülést is okozhatott a légutakban.

Ha a gyerek elkékül, elernyed vagy eszméletét veszti, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top