nlc.hu
Egészség

6 ok, ami hüvelyi viszketést okozhat

A hüvelyi viszketés lehetséges okai

Csak néhány dolog van a világon, ami kényelmetlenebb érzés lehet, mintha odalent viszket. Ilyenkor nagyon óvatosnak kell lennünk, hiszen sok dolog inkább árthat, mint segíthet.

Tisztázzuk a szóban forgó témát: mikor a nők hüvelyi viszketésről beszélnek, sokan valójában a külső nemi szervek viszketésére gondolnak. A valódi hüvelyi viszketés kevésbé gyakori jelenség, és leggyakrabban ekkor fordulnak a nők nőgyógyászhoz. Ezen viszketéseknek legtöbbször valamilyen fertőzés vagy betegségek a kiváltó okai, mint például az ekcéma. De lehetnek olyan okok is, amelyeknek semmi közük nincs semmilyen mögöttes egészségügyi állapothoz. Könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen irritálja valami azt a területet, például a fehérneműn maradt mosószer, a túl szűk ruha vagy a nem megfelelő fehérnemű. Ha azonban a viszkető érzés pár percen, órán belül nem múlik el, akkor jó eséllyel meg kell vizsgáltatni egy orvossal.

Bakteriális hüvelyfertőzés

Ez egy meglehetősen gyakori betegség, amelyet a baktériumok túlszaporodása és a hüvely pH-értékének felborulása okoz. Előfordulása akár a genetikához is köthető, így vannak, akik hajlamosabbak rá, míg mások sosem szenvednek tőle életük során. De a viszketés valójában nem az első tünet, ami ilyenkor feltűnhet, hanem a laza váladékozás és irritáltságérzés. Szerencsére ez a fertőzés könnyen kezelhető, az orvos által felírt gyógyszer gyorsan és hatékonyan elpusztítja a káros baktériumokat, és helyreállítja az egészséges rendet.

Ekcéma, pikkelysömör

Ezek elsősorban allergia vagy autoimmun-betegségek velejárói vagy következményei. Az ekcéma gyakran a karok, lábak hajlataiban, nőknél pedig a szeméremajkakon is jelentkezhet. A pikkelysömör egy csúnya fertőző betegség, amely a hüvely körüli bőrön is jelentkezhet. Bármelyiket felfedezni véled magadon, mindenképp fordulj orvoshoz, ő fogja felírni a gyógyszert és a krémeket.

Egy fiatal nő az ágyon fekszik eltorzult arccal, kezét altájékára feszíti.

Ha a viszketés nem múlik el néhány órán belül, forduljunk orvoshoz!

Kontaktekcéma

Ismerős, hogy épp kipróbáltál egy új testápoló krémet, és néhány nappal azután kiszáradt és hámlik bőröd, valamint kiütések vannak rajta. Ugyanez megtörténhet a lenti részen is a különböző szappanok, mosószerek, habfürdők vagy éppen egy újfajta fehérnemű miatt. Ha viszketést érzel a hüvelyedben, akkor érdemes először átgondolnod, hogy történt-e ilyenfajta változás az utóbbi napokban. Lényegében bármi okozhat fájdalmat viszketést: betét, tampon, óvszer, borotva, de még akár a WC-papír is – bármi, amelynek elkészítéséhez vegyszert használtak.

Gombás fertőzés

A gombás fertőzések oka a Candida-gomba túlszaporodása. Ennek a betegségnek látványos tünete a túrószerű váladékozás, a szeméremajkak körüli bőrpír és a viszketés. Valószínűleg mindenkinek ez jut eszébe, ha elkezd odalent viszketést érezni, de valójában csak minden harmadik nőnek lesz ez a diagnózisa. Kideríteni nagyon egyszerű a gyógyszertárakban vény nélkül kapható tesztekkel.

Szexuális úton terjedő betegsége van

Nem a viszketés a leggyakoribb tünete ezeknek a fertőzéseknek, de akár ezt is jelentheti. Fájdalom, szagok, váladékozás, sebek és egyéb feltűnő tünetek jelzik, ha valaki elkap egy szexuális úton terjedő betegséget. Ezen tünetek észlelése esetén rögtön fordulj nőgyógyászhoz. Sokféle betegséget el lehet így kapni, ezért is fontos mindig a megfelelő védelem.

Hormonális változások vagy perimenopauza

A menstruáció okozta hormonális ingadozás is okozhat viszketést, mert akkor a hüvelyszövet sokkal szárazabb a normálisnál. A perimenopeuza az az időszak, mielőtt ténylegesen elkezdődik a menopauza. Ekkor az ösztrogénszint drasztikusan lecsökken, ezért könnyen hüvelyszárazság és viszkető érzés alakulhat ki. Ezeken kívül a terhesség is okozhat viszketést és szárazságot, azokon túl pedig különböző fertőzéseket. A terhesség alatti hormonális változások megzavarhatják a hüvelyben lévő anyagok pH-értékét.

(Forrás: Womens Health, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top