nlc.hu
Kényes kérdések

A pihentető hosszú hétvégék mumusai: hüvelyfertőzések

A pihentető hosszú hétvégék mumusai: hüvelyfertőzések (x)

Hányszor hallani, hogy nem orvosolni kell a problémát, hanem megelőzni. Nyaraláskor, egy-egy hosszú hétvége alkalmával, amikor felszabadultabbak, lazábbak és gondtalanabbak vagyunk, hajlamosak vagyunk olyan apróságokat figyelmen kívül hagyni, amelyeknek utána keserves következményei lehetnek.

Minden igyekezetünket, a legprofibb szervezést, a legidillibbre tervezett pihenést is egy pillanat alatt tönkreteheti, ha kellemetlen folyással, szűnni nem akaró viszketéssel, azaz a hüvelyfertőzés tüneteivel kell szembesülnünk. 

A hüvelyfertőzéseknek több fajtája is ismert, érdemes minél előbb beazonosítani, mivel állunk szemben, mert nemcsak a fertőzések okozója, a kezelésük is különböző. 

A bakteriális vaginózist baktériumok okozzák, ami akkor alakul ki, amikor a hüvely enyhén savas közegét fenntartó tejsavbaktériumok száma lecsökken, és elszaporodnak az egészséges hüvelyflórában – kisebb létszámban egyébként is jelen lévő –  kórokozó baktériumok. Hátterében állhat stresszes életmód vagy a túlzott alkoholfogyasztás csakúgy, mint az elhanyagolt vagy éppen túlzásba vitt intim higiénia (például a gyakori hüvelyöblögetés), de strandolás, uszoda vagy szaunahasználat is. 
A bakteriális vaginózis bőséges, szürkés színű, és általában kellemetlenül halszagú folyással jár, melyet esetenként a hüvelyben és környékén égő érzés kísérhet, bár ez utóbbi tünet kevésbé jellemző. 

A fertőzés antibiotikummal célzottan kezelhető, de nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt útmutatásokat: a felírt készítményt addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta! Addig is, amíg orvoshoz eljutunk, a kellemetlen tünetek már jól enyhíthetők tejsavat és glikogént tartalmazó vény nélkül kapható készítményekkel, amik segítik a jótékony baktériumok szaporodását és helyreállítják a normál hüvelyi környezetet. 

Gombás hüvelyfertőzés 

Mivel a hüvely nem steril szerv, abban gombák és baktériumok is élnek egymás mellett békésen – mindaddig, amíg valamiért fel nem borul az egyensúly, és a gombák (közülük is leginkább a Candida albicans néven ismert faj) szaporodásnak indulnak. A rendkívül zavaró égő, viszkető tünetekkel, diszkomfortérzettel járó hüvelygomba kialakulhat stressz, túlzott intim higiénia, antibiotikum-kúrák, fogamzásgátló tabletta használata, sok szénhidrát fogyasztása és terhesség miatt is. Ilyenkor a folyás szagtalan, fehér színű, az állaga túrószerűvé válik, és kifejezett gyulladásos tünetek – égő, viszkető érzés – kísérik, ami miatt a szexuális aktus is fájdalmas lehet. Szerencsére helyileg alkalmazható gombaellenes készítményekkel (hüvelykúppal, krémmel vagy hüvelytablettával) kezelhető a fertőzés. 

A tünetmentesség és a teljes gyógyulás alappillére a megfelelő diagnózis és a célzott kezelés mellett az, hogy segítsünk a szervezetünknek a hüvelyflóra visszaállításában is. Legyen szó bakteriális vagy gombás fertőzésről, a gyógyszeres kezelés mellett vagy azt követően alkalmazott és megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy kenőcsök) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani a kórokozók és a fertőzések kiújulása ellen is. 

Tipp a hüvelyi fertőzések ellen nyáron 

A lista könnyen bővíthető lenne 10, 15, de akár 20 pontra is, mi most a leglényegesebbekre szorítkozunk: 

Hüvelyfertőzések és a nyár

Fotó: Getty Images

1. Kerüljük a tangát 

A tanga szinte „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, ráadásul nem is csinosabb, mint egy testszínű, csipkétől, díszítésektől mentes franciabugyi, amely nem is látszódik a ruha alatt. Ne hordjunk műszálas fehérneműt! Részesítsük előnyben a pamutalsókat, mert ezek jobban szellőznek, így a nyári melegben kevésbé izzadunk tőlük odalent. A műszálas holmikban ezzel szemben könnyen befülledhet az intim terület, ami ideális terep a kórokozók szaporodásához. 

2. Strandon mindig legyen váltó fürdőruha 

Ha épp nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először is mindig tusoljunk le tiszta vízzel, aztán cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának. 

3. A strandon körültekintéssel használjuk a WC-t! 

Bármely nyilvános illemhelyre lehetőleg saját WC-papírral felszerelkezve érkezzünk, mert a köz számára kikészített, az illemhely légterében szabadon lengedező papíron nyüzsöghetnek a kórokozók. A WC használata előtt is mindig mossunk kezet, hogy az intim területekhez csakis tiszta kézzel nyúljunk. 
Ugyanezért ne fogjuk meg soha a kilincset vagy bármi mást a WC-ben: mindenhez legfeljebb zsebkendővel nyúljunk. A közös WC-deszkára lehetőleg ne üljünk rá közvetlenül (nem a hüvelyi fertőzések miatt, hiszen a hüvelybemenet és környéke nem szokott hozzáérni a deszkához, de egy bőrfertőzésnek sem örülnénk)! Ügyeljünk a törlési irányra, az mindig elölről hátrafelé történjék, nehogy a végbélből kórokozók jussanak a hüvelybe vagy a húgycsőbe! 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

CH-20220530-95

 
(Nyitókép: Getty Images/Thomas Barwick)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top