nlc.hu
Kényes kérdések

Súlyos tévhitek a hüvelyfertőzésekről

Súlyos tévhitek a hüvelyfertőzésekről (x)

Valamilyen hüvelyfertőzéssel és annak minden kellemetlen tünetével minden nő szembesült már legalább egyszer az életében. Ennek ellenére mégis sok tévhit kering a témával kapcsolatban.

A hüvelyfertőzések – már a kellemetlen tüneteik miatt is – komoly riadalmat keltenek a nők körében, akik a mai napig tabuként kezelik a témát, így nehezen, vagy egyáltalán nem beszélnek fertőzésükről. Ha tisztában lennénk a hüvelyfertőzések kialakulásának okaival, hátterével, könnyebben is kezelhetnénk a problémát.  

Lássuk a leggyakrabban előforduló tévhiteket: 

Mindegyik hüvelyfertőzés nemi úton terjed 

  • Tévhit, hogy a bakteriális fertőzés nemi úton tejed. A problémát az okozza, hogy felborul a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya: a védelmet jelentő lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. A hüvelyváladék ilyenkor bőségessé, tejsavóhoz hasonló állagúvá, szürkésfehér színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga lesz. 
  • Ha szagtalan, fehér színű, és állagában inkább túrószerű hüvelyfolyást tapasztalunk, az gombás hüvelyfertőzésre utal. Hátterében az áll, hogy a hüvelyben normál körülmények között is jelen lévő Candida gombák túlszaporodnak. 
  • A gyakoribbak közül a Trichomonas fertőzés az, ami a hüvely vagy a húgycső nyálkahártyának gyulladásával járó, nemi úton terjedő hüvelyfertőzés! Ebben az esetben a hüvelyfolyás kifejezetten kellemetlen szagú, habos, zöldessárga, és a hüvely égő, viszkető érzésével jár. Jellemző tünete továbbá, hogy a szexuális aktus is fájdalmat okoz. Ha a partnerünk fertőzött, akkor a nemi érintkezésen túl a közös vízben fürdőzéssel, közös törölköző használatával is megfertőzhet bennünket. 

A bakteriális hüvelyfertőzés oka egy valahol „összeszedhető” fertőzés 

A bakteriális hüvelyfertőzést kiválthatja, vagy arra hajlamosíthat a stresszes életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlzásba vitt intim higiénia (például a gyakori hüvelyöblögetés), de strandolás, uszoda- vagy szaunahasználat után is jelentkezhet. Mindezek ugyanis felboríthatják az egészséges hüvelyflórát, ami a kórokozók akadálytalan szaporodásának kedvez. 

Hüvelyfertőzések és a szex

(Fotó: Getty Images)

A hüvelyfertőzések nem kezelhetőek 

Szerencsére ez is óriási tévhit. A kulcs a célzott kezelés.  Gombaellenes hatású készítményekkel, például hüvelytablettákkal, hüvelykapszulákkal, krémekkel ,  úrrá lehet lenni a hüvelygombán, ezek megvásárlásához ráadásul nem kell orvosi recept.  A bakteriális hüvelyfertőzés pedig hüvelyi vagy szájon át szedhető antibiotikummal jól kezelhető. (Ezt ugyan orvosnak kell felírnia, de addig is, amíg orvoshoz eljutunk, a kellemetlen tünetek jól enyhíthetők tejsavat és glikogént tartalmazó vény nélkül kapható készítményekkel. Ezek segítik a jótékony baktériumok szaporodását és helyreállítják a normál hüvelyi környezetet.) 

Trichomonas fertőzés esetén mindkét felet kezelni kell, és a nemi érintkezés a teljes gyógyulásig tilos! A nőknél általában egyszeri, míg a férfiaknál általában hosszabb ideig, körülbelül egy hétig tartó antibiotikum-kezelésre van szükség. 

Arról semmiképpen ne feledkezzünk meg, hogy a fertőzések kiújulásának elkerüléséhez utókezelésként a hüvelyflóra regenerálására is szükség van: vissza kell pótolni a jelentősen lecsökkent létszámú jótékony Lactobacillusokat. . 

A gombás és bakteriális hüvelyfertőzés nem okozhat együtt kellemetlen tüneteket  

Előfordulhat, hogy egy más betegség kezelésére szedett antibiotikumnak a szervezet hasznos baktériumai – így a hüvely tejsavbaktériumai is áldozatul esnek, hiszen az antibiotikum többnyire nem válogat, a baktériumok több csoportjára hat.  Ennek következményeként felborulhat a hüvelyflóra és kialakulhat bakteriális akár gombás  hüvelyfertőzés. Sőt, akár gomba és baktérium együtt is okozhat tüneteket. 

Ha évente legalább 3-4 alkalommal van visszatérő hüvelyi fertőzésünk, fontos, hogy kenetvétellel ellenőriztessük, hogy az alkalmazott terápia sikeresen elpusztította-e a kórokozókat, mert ha mégsem, akkor egy másik, hatásos kezelési mód megválasztására lesz szükség. 

Tévhit, hogy a WC-használat nem szólhat közbe 

A helyes WC-használatra mindig ügyeljünk: legyen kézmosás előtte és utána is, a törlés helyes iránya pedig elölről hátrafelé – azaz: a hüvelynyílástól a végbél felé irányulva – történjen, máskülönben a fertőzés gyorsan felütheti a fejét. 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült. 

CH-20220530-95

 
(Nyitókép: Getty Images/Biserka Stojanovic)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top