nlc.hu
Tabuk nélkül

Tévhitek a hüvelygombáról

Így fertőz a hüvelygomba: eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket

A probléma gyakorlatilag az összes nőt érinti, mégis nagyon sok a tévhit a gombás hüvelyfertőzés körül. Segítünk eloszlatni ezeket!

Gombás hüvelyfertőzésről beszélünk, ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, és az ott élő Candida gombák túlzottan elszaporodnak. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Emellé gyakran társul:

  • az intim testrész kivörösödése,
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során,
  • időnként a hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelés.
Hüvelygomba tünetei

(Fotó: Getty Images/Predrag Popovski)

A hüvelygombát a hüvelyflóra egyensúlyzavara okozza!

Tévhit, hogy nemi úton terjedő betegségről van szó! A fertőzést általában a Candida albicans nevű élesztőgomba okozza, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Akkor okoz csak fertőzést, ha valamilyen okból felborul a hüvelyflóra egyensúlya, ezáltal pedig a gombák el tudnak szaporodni.

A Candida gombák elszaporodásának hátterében állhat egyebek között a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek rendszeres fogyasztása, antibiotikum vagy fogamzásgátló szedése, cukorbetegség, a stresszes életmód és a terhesség.

Néha előfordul, hogy a partnerünket is megfertőzzük

Az állandóan visszatérő gombás hüvelyfertőzést a partner is okozhatja. A férfi nemi szerv kevésbé hajlamos a gombás fertőzésre, így ritkán okoz a férfiaknál megbetegedést. Természetesen nem zárható ki, hogy a férfi partner hordozza és újra átadhatja a kórokozókat. Így alakulhat ki az úgynevezett pingpong effektus. A gyakori partnercsere és az intenzív nemi élet is hajlamosíthat arra, hogy a hüvelygomba vissza-visszatérő vendég legyen az életünkben.

Mit tehetünk?

Gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

Fordítsunk figyelmet a megelőzésre!

  • Támogassuk az immunrendszerünket: szedjünk vitaminokat, sportoljunk, figyeljünk az étkezésünkre és aludjunk legalább napi 8 órát!
  • A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk elősegítik az elszaporodásukat, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek, vagy nem ideális az anyaguk, például műszálból készültek. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése is hasonló problémát okozhat. Használjunk inkább pamutból készült alsóneműket.
  • A hüvelygomba hátterében a stressz is állhat: a hüvelyflóra természetes részét képező Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek és még könnyebben visszatérhetnek a hüvelygomba tünetei is. Próbáljunk tehát relaxálni, amennyire csak lehetséges.
  • A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos, lúgos tisztálkodó szerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel és mosakodókkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, így tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, ezáltal a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top