nlc.hu
Trend

Tények és tévhitek az arcápolásról

Tévhitek az arcápolásról, amiket inkább felejts el!

Mindenki tiszta, ragyogó arcbőrt szeretne, ám ehhez az is kell, hogy meg tudjuk különböztetni az arcápolással kapcsolatos tényeket és tévhiteket.

A legtöbben szívesen javítanának a megjelenésükön, és szigorú bőrápolási rutint követnének, hogy egészséges arcbőrrel büszkélkedhessenek. Ám óvatosan kell közelíteni az interneten található milliónyi bőrápolós tanácshoz, mert sok közülük nem működik, sőt, néhány bőrápolási tévhit még kárt is okozhat.

Tévhit: Minél drágább a termék, annál jobban működik

Gyakori tévhit, hogy ha egy népszerű márkától drága árcédulával ellátott prémium bőrápolási termékeket választasz, az csodákat fog művelni a bőröddel. Pedig egy termék ára nem határozza meg a hatékonyságát.

Tény: Legtöbbször az a tapasztalat, hogy egy megfizethető árú bőrápolási termék ugyanolyan jól működhet, mint drága társai. Egy bőrápoló hatékonyságát az összetevők minősége határozza meg, nem pedig az árkategória.

Tévhit: A természetes bőrápolási termékek mindig jobbak

Bár az jó dolog, hogy egyre többen egyre tudatosabban igyekeznek vegyszermentes bőrápolókat használni, ám ehhez sem árt a tájékozódás, mert nem lesz attól jó egy termék, hogy ráírják, hogy „bio”.

Tény: Bár a természetes termékek organikus összetevőket tartalmazhatnak, nem biztos, hogy egészséges bőrt biztosítanak. Előfordulhat, hogy a természetes összetevők között akad olyan, ami nem felel meg az adott bőrtípusnak, és allergiás reakciót vagy irritációt okozhat, ellentétben a kémiai alapú termékekkel.

Egy tanulmányban megállapították, hogy a testápolási termékekben használt természetes anyagok nem feltétlenül ártalmatlanok: a kutatók olyan anyagokat találtak, amelyek a bőrre és a szemre is veszélyesek voltak.

Tévhit: Az akne csak a tinédzsereket érinti

Az aknés kiütéseket a pubertáskorhoz kötik, a felnőttkorba való átmenetként ábrázolják. Ennek oka általában, hogy a szervezet hormonszintjének változása okozhat pattanásokat. A tinédzserek benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmazó termékeket használnak, hogy megszabaduljanak az aknéktól. Azonban amint felnőtté válnak, abbahagyják ezeknek a bőrápolási termékeknek a használatát, azt gondolván, hogy a pattanások nem fognak újra megjelenni.

Tény: Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint Amerikában körülbelül 50 millió felnőttnek van pattanása. Ez azt jelzi, hogy az akne a tinédzserek mellett a felnőtteknél is okozhat kiütéseket. Többek között a helytelen táplálkozás, a genetika, a hormonális változások és a munkahelyi stressz is kiválthatja a felnőttkori aknét, amivel érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, aki segíthet felderíteni az akne kiváltó okait.

Egy tanulmány szerint az emberek a tinédzserkoron túl is pattanásosak:

  • a 20-as éveikben járó nők 50,9 százaléka és a férfiak 42,5 százaléka;
  • a 30-as éveikben járó nők 35,2 százaléka és a férfiak 20,1 százaléka;
  • a 40-as éveikben járó a nők 26,3 százaléka és a férfiak 12 százaléka küzd aknéval.
Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Tévhit: Minél többet súrolod, annál tisztább lesz a bőröd

Régen talán hallottad a nagymamádtól vagy az anyukádtól, hogy jól meg kell súrolni az arcodat, mert akkor lesz igazán tiszta. A túl sok súrolás azonban megfoszthatja a bőrödet a természetes olajoktól, kiszáríthatja és irritálhatja.

Tény: Bár a bőrradírok remekül hámlasztják a bőrt, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket, a piszkot és az elhalt sejteket, ha túlzásba viszed, azzal károsodhat a bőr védőrétege. A durva részecskék dörzsölik a bőrt, pont úgy, mint a súrolás. Ez hajlamossá teheti a bőrt a fertőzésekre és irritációkra, ami hegekhez és elszíneződésekhez vezethet.

Tévhit: Teljesen megszabadulhatsz a ráncoktól

Számos öregedésgátló terméket gyakran olyan állításokkal forgalmaznak, mint „egy éjszaka alatt fiatalos bőrre teszel szert” vagy „25 évvel fiatalabbnak nézel ki ezzel a ránctalanító krémmel”. Az ilyen termékeket övező általános hiedelem az, hogy egyetlen használattal varázsütésre eltüntetnek minden homlokráncot, szarkalábat és nevetőráncot. De sajnos ezek az állítások csak nyomokban tartalmaznak igazságot.

Tény: Számos öregedésgátló termék olyan összetevőket tartalmaz, mint a csipkebogyóolaj, a retinol vagy a glikolsav, melyek valóban hatékonyak az öregedő bőrre, és képesek lassítani az öregedés jeleit, de nem törlik el a ráncokat varázsütésre. Úgy hatnak, hogy javítják a kollagéntermelést, és csökkentik a ráncok megjelenését. Ezek a termékek néhány hét alatt fokozhatják a bőr rugalmasságát és feszességét, de a meglévő ráncokat nem képesek maradéktalanul eltüntetni.

Az öregedés számos látható jele a térfogatvesztésre vezethető vissza. Az arcunk természetes módon veszít a bőr alatti zsírból és kollagénből a kor előrehaladtával, a száj körüli ráncok és a szarkalábak láthatóbbá válnak, az arc pedig kissé beesettnek tűnhet. A leggyakoribb arcfeltöltő anyag a hialuronsav, ami a testünkben természetesen előforduló anyag, amely erősen vonzza a vizet és megköti a nedvességet, a hidratáló krémek népszerű összetevője. A hialuronsavas arcfeltöltés hatása általában hat hónaptól egy évig tart, attól függően, hogy hogyan helyezik el, és hogy a szervezet természetes módon hogyan bontja le az anyagot.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Az interneten keringő tévhitek mellett sajnos rengeteg szakszerűtlen szolgáltató is megjelent az arckezelések piacán. Ha komolyabb eljárás mellett döntesz, nagyon fontos, hogy a kezelésekben jártas és megfelelő végzettséggel rendelkező szakembert, illetve megbízható szolgáltatót válassz.

A cikk létrejöttét a Juvederm támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top