nlc.hu
Kényes kérdések

Különbség a hüvelyfertőzések között

Nem árt, ha tisztán látod: ez a különbség a hüvelyfertőzések között

Honnan tudjuk, hogy éppen milyen fertőzéssel állunk szembe? Milyen előjelei, tünetei vannak? Mit kell tenni, hogy minél előbb túl legyünk rajta? Minden kérdésre adunk választ!

Az intimfertőzések nagyon gyakran okoznak problémát a nők életében, ennek ellenére sok a tévhit a témával kapcsolatban leginkább azért, mert nem merünk róla kellő nyitottsággal beszélni. Döntsük le a tabukat!

Hüvelyfertőzések közötti különbség

Fotó: Getty Images

Bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb nőgyógyászati betegség a fogamzóképes korú nők körében, gyakoribb, mint a gombás hüvelyfertőzés.

Olyankor alakul ki, amikor felborul a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, és a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el. A védelmet biztosító Laktobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Ez a környezet pedig kedvez a káros baktériumok elszaporodásának. Ebben az esetben a hüvelyváladék bőséges, híg, fehér vagy szürkés színűvé válik, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú lesz, mennyisége sokszorozódhat.

Hátterében állhat stresszes életmód vagy a túlzott alkoholfogyasztás csakúgy, mint az elhanyagolt vagy éppen túlzásba vitt intim higiénia (például a gyakori hüvelyöblögetés), de strandolás, uszoda vagy szaunahasználat után is jelentkezhet.

Mi a megoldás?

Antibiotikum-kúrával a fertőzés jól kezelhető. Addig is, amíg ezt orvos felírja nekünk, a tünetek enyhítésében segítenek a tejsavat és glikogént tartalmazó gélek, hüvelykúpok. A megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel pedig fenntarthatjuk a hüvely természetes baktériumflóráját és savas kémhatását. Mindezek segítenek a kórokozók elszaporodása és a fertőzések kiújulása ellen is.

Gombás hüvelyfertőzés

Gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelyben egyébként velünk élő Candida gombák valamilyen számukra kedvező körülmény miatt, például, ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, túlzottan elszaporodnak. A hüvelyfolyás ebben az esetben is megváltozik, fehér színű lesz, állagát tekintve leginkább sűrű, túrós jellegűvé válik.

A legjellemzőbb tünet emellett a nagyon erőteljes, kellemetlen, zavaró szeméremtájéki viszketés.  A hüvelygomba kialakulhat stressz, túlzott intim higiénia, antibiotikum-kúrák, fogamzásgátló tabletta használata, magas vércukorszint és terhesség miatt is.

Mi a megoldás?

Gombaölő hatású készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) célzottan kezelhető a fertőzés. Hüvelygomba esetén a teljes gyógyulás érdekében a gombaellenes kezelés alatt nem ajánlott a szexuális aktus. A közhiedelemmel ellentétben nem a „pingpong effektus” miatt, hanem a felületi hámsérülések és a fájdalom elkerülése érdekében, hiszen a gomba alapvetően nem szexuális úton terjedő betegség (bár a fertőzött hüvelyváladékkal érintkező péniszen is kialakulhat .)

Trichomonas hüvelyfertőzés

A Trichomonas fertőzés a hüvely vagy a húgycső nyálkahártyának gyulladásával járó, nemi úton terjedő betegség. Ebben az esetben a hüvelyfolyás kifejezetten kellemetlen szagú, habos, zöldessárga, és a hüvely égő, viszkető érzésével jár. Jellemző tünete továbbá, hogy a szexuális aktus is fájdalmat okoz. A teljes gyógyuláshoz mindkét félnek kezeltetnie kell magát, illetve a teljes gyógyulásig itt sem ajánlott a szex sem.

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

A Bayer Hungária Kft. intimfertőzés elleni  termékei nem alkalmasak Trichomonas fertőzés kezelésére.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/dvulikaia)

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top