nlc.hu
Egészség
A koronavírus Pirola nevű variánsa

Már 15 országban megjelent a koronavírus új variánsa

Az Egyesült Királyságban megugrott a Pirola nevű új variáns okozta fertőzések száma.
David Salazar laboratóriumi technikus COVID-19 mintákat elemez a polimeráz láncreakció (PCR) előkészítési folyamata során a Genview Diagnosis laboratóriumban 2021. augusztus 13-án, Houstonban, Texasban

Egy hónapja sem jelentették be, hogy Magyarországon is azonosították a koronavírus új, Eris nevű variánsát, máris megjelent egy újabb változat, a Pirola, más néven a BA.2.86 variáns.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Pirolát a hét, megfigyelés alatt álló variáns egyikének nyilvánította, ez a nyomkövetési rendszerük háromfokú skáláján a legalacsonyabb szint – írja a 444. Az Eris a második szintű, vagyis aggodalomra közepesen okot adó variánsként van számon tartva.

A Pirolát eddig 15 országban azonosították, a többi között az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Svédországban, Spanyolországban.

Az Egyesült Királyságban megugrott az új variáns okozta fertőzések száma, szeptember 4-ig 34 Pirola-megbetegedést regisztráltak, öt ember kórházba került, de halálos áldozat egyelőre nincs.

A Pfizer és a Moderna szerint a korai vizsgálataik alapján a vakcinák az Eris és a Pirola ellen is védelmet nyújthatnak.

(Kiemelt kép: Brandon Bell/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top