nlc.hu
Egészség

Rusvai Miklós a covid-helyzetről

Rusvai Miklós szerint két hullámban jön a Covid egy éven belül

Jelenleg az óvodások és iskolások, illetve a szüleik között van a legtöbb fertőzött.
Covid-oltás

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi adatai szerint nő a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben. Rusvai Miklós virológus szerint az előző két év tapasztalata alapján leszűrhetjük azt a következtetést, hogy a Covid valószínűleg két hullámban jelentkezik majd egy éven belül, az első ilyenkor nyár végén-ősz kezdetén. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a járványhullám már jelenleg is zajlik, hiszen 5 hete folyamatosan emelkednek a számok, a második hullám érkezése pedig január-február fordulójára várható.

Mint mondja, jelenleg az óvodások és iskolások, illetve a szüleik között van a legtöbb fertőzött. „Szerencsére nem súlyosak a tünetek, a betegek enyhe légzőszervi, náthás tüneteket produkálnak” – hangsúlyozta a szakember.

Rusvai Miklós arról is beszélt az ATV Start című műsorában, hogy a magyar lakosság körében mindenki immunis, mert mindenki átesett a fertőzésen, tehát az is, aki oltatta magát, meg az is, aki nem. „Olyan nincs Magyarországon, aki nem kapta el a fertőzést” – jelentette ki a virológus, aki szerint akkor tökéletesebb a védekezés, ha felfrissítjük az immunmemóriát.

Arra a kérdésre, hogy annak kell-e emlékeztető oltás, aki az elmúlt egy évben nem volt fertőzött és nem kapott vakcinát sem, Rusvai a következőket mondta: csak ha a veszélyeztetett csoportba tartozik.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Vajda János 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top