nlc.hu
Életmód

Covid: Rusvai Miklós a magyarországi vakcinahelyzetről

Covid-oltásra akart menni Rusvai Miklós, de nem járt sikerrel – állítólag nincs vakcina idehaza

Se a háziorvosoknál, se az oltópontokon nem elérhető.
Covid-oltás,

Rusvai Miklós a 70-80 év feletti, sokszervi betegségben szenvedő, vírusokra érzékeny, idősotthonokban élőknek és a várandós kismamáknak azt javasolja, hogy kérjék az influenza elleni védőoltást, ami már elérhető a háziorvosoknál. A Covid-oltások felvételét ugyancsak a rizikócsoportoknak ajánlja, elsősorban a légúti allergiában szenvedőknek, a keringési és szívproblémákkal küzdőknek, valamint az idősotthonok lakóinak lenne érdemes kérniük, de információi szerint jelenleg nem elérhetők Magyarországon a koronavírus elleni vakcinák. Minderről az Inforádióban beszélt a virológus.

Ő maga is próbált jelentkezni oltásra, de nem járt sikerrel. Az internetes felületen visszakapott információkat olvasva azzal szembesült, hogy nem jogosult rá, pedig 70 év feletti, csak három oltást kapott, a legutóbbit két éve kapta, vagyis kérhetné. A háziorvosként dolgozó ismerősei pedig arról tájékoztatták, hogy náluk nincs oltóanyag, Rusvai Miklós pedig úgy tudja, jelenleg a hazai oltópontokon sincsenek Covid elleni vakcinák.

Rusvai úgy értesült, a legtöbb európai országban hozzáférhető a Pfizer legújabb fejlesztésű vakcinája, amely már tartalmazza az újabb omikronspecifikus törzseket. Ezt az oltást Ausztriában, Németországban és Norvégiában már fel lehet venni.

A virológus arra is kitért a beszélgetés során, hogy a szimultán fertőzés (amikor valaki egyszerre fertőződik meg az influenzával és a Coviddal) lehetősége most is fennáll, ám a legfrissebb tapasztalatok alapján nem okoz súlyosabb tüneteket, de a legyengült szervezetű, idősebb embereket érzékenyebben érintheti, mintha külön-külön kapnának el egy vírusfertőzést.

Az utóbbi napokban amúgy több kórházban is kötelező lett a maszkviselés, mert egyre nő a covidosok száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legutolsó tájékoztatója szerint továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Emelkedés Tatabányán, míg csökkenés Debrecenben volt tapasztalható, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Nyíregyházán és Pécsett esett a „magas” tartományba.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Rosta Tibor 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top