nlc.hu
Életmód

Változások a Covid-oltásban

Már kérhető az ötödik Covid-oltás

Szezonális oltásnak nyilvánították.
oltás

Már azok is foglalhatnak időpontot az E-térben az új Covid-oltásra, akik korábban már négy vakcinát kaptak – írja a Népszava. Mint a lap megjegyzi, a változás annak köszönhető, hogy a szezonális oltások közé sorolta a Covid-elleni vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ.

Az oltópontokon elérhető az új omikron variánsok elleni Spikevax (Moderna) monovalens XBB, és egy korábbi Pfizer bivalens (Wu/Om BA1.2) vakcina.

Az újabb Covid elleni vakcinát azoknak ajánlják, akik a megelőző 3 hónapban nem estek át igazolt koronavírus-fertőzésen, és ez idő alatt nem kaptak COVID-19 elleni oltást sem.

A Moderna oltása egydózisú és 6 hónapos kortól adható, azaz a gyerekek számára is elérhető a vakcina.

Amúgy jelenleg a betegek több mint fele koronavírusos, nem pedig influenzás – erről a napokban beszélt egy pécsi orvos. „Jellemzően magas láz, torokfájás, köhögés, orrfolyás, vizes orrfolyás a tünet. A különbség tekintetében van lehetőségünk még tesztelni. A tesztelés során az látszott, hogy kicsivel nagyobb mennyiségű Covid-fertőzés van jelen pillanatban Magyarországon, mint az influenza” – mutatott rá Szabó András. Aki elkapja a koronavírust, akár hetekig is eltarthat a gyógyulása, mivel a köhögés, az elhúzódó krónikus bronchitis (azaz hörghurut) makacsabbak.

A koronavírus leggyakoribb tünetei közül egyébként az íz- és szaglásvesztés szinte eltűnt. Újabb tünetek jelentkeztek: a legtöbben orrfolyással, köhögéssel és erős, migrénes fejfájással keresik fel a háziorvost. Mindemellett egyre többen panaszkodnak ízületi fájdalmakra is.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Vajda János

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top