nlc.hu
Egészség

Életmód tippek, amikkel megőrizheted az orr egészségét

6 egyszerű tipp, amivel megőrizheted a hidegben is az orrod egészségét

A légúti megbetegedések a szezon velejárói, de sokat tehetsz azért, hogy megőrizd ilyenkor is az orrod egészségét.
A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Abban valószínűleg egyetértünk, hogy az orrdugulás kellemetlen. Mert egy dolog a fájó torok, de ha az ember nem kap levegőt, ha egy nap alatt elhasznál egy százas csomag zsepit, amitől az orra kisebesedik és hatalmas dudává nő, amit Rudolf, a rénszarvas is megirigyelne, az egész egyszerűen elviselhetetlen. Az orr egészségére kevés gondolatot fordítunk, pedig apró életmódbeli változtatásokkal nagyon könnyen elkerülhető lenne a fentebb festett szituáció. Szóval, ha szeretnél tenni ellene, akkor most itt a remek lehetőség. Spoiler: semmi olyat nem fogunk mondani, ami hatalmas lemondással vagy kihívással járna, tényleg egyszerű, a mindennapokba beépíthető tippeket hoztunk.

Az vagy, amit megiszol

Regényeket lehetne megtölteni azzal, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásnak milyen hatása van a szervezetre. Jobb közérzet, szebb bőr, hatékonyabb anyagcsere, ezeket mind ismerjük, ugyanakkor az orr egészségének szempontjából is fontos, hogy eleget igyunk. Ha az orrnyálkahártya kiszárad az feszülést, fájdalmat okozhat, nem beszélve az orrdugulásról. Amikor az orr nem funkcionál jól, jön a szájlégzés, aminek következtében régi ismerősként köszönthetjük a gége, a mandula, és a hangszálak gyulladásait. Hiányzik ez? Nyilván nem. Tehát, bár a nyári hónapokra szokták mondani a fokozott folyadékpótlást, ilyenkor sem szabad elhanyagolni. A szakértők ajánlása szerint napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása – minimum – ajánlott, lehetőleg víz és gyógyteák formájában.

A kis fekete

A folyadékfogyasztás fonalát tovább követve a kávé az életmód kritikus pontja. A koffeintartalmú italok – és a fekete tea is ide tartozik – vizelethajtó hatással bírnak, ami abban az esetben nem probléma, ha eleget teszünk az előző pontnak. Ugyanez vonatkozik az alkoholra is, ezért szokták ajánlani ezek elhagyását. Nem kényszeríthetünk arra, hogy a napi kávéadagodról lemondj, de mielőtt elkortyolgatnád, 2-2,5 dl vizet is igyál meg a balansz érdekében.

Mennyi az annyi?

A fűtésszezon mumusa a száraz levegő. Az ideális páratartalom 40-60%- közé tehető, ez van a legjobb hatással a szervezetre. Azonban a fűtés beköszöntével sokszor esik vissza a lakások páratartalma, ami orr- és torokszárazság formájában szokott érezhetővé válni. Ilyenkor jön képbe a párásítás, amit többféle módon lehet eszközölni. A leginkább pénztárcabarát megoldáshoz egy hőálló tányérra és vízre van szükség. Helyezd a fűtőtestre – vagy ha nem megoldható, akkor a közvetlen közelébe – és töltsd újra, amikor a víz elpárolgott belőle. Ezt minden szobában meg tudod tenni, különösebb vesződség nélkül. A másik megoldás a párásító készülék, amiből létezik ultrahangos, gőz, tárcsás és hideg változat is. Mindnek vannak előnyei és hátrányai, de talán a legelterjedtebb az ultrahangos és a gőz. Előbbi halk és keveset fogyaszt, utóbbi aromaterápiában is használható.

Fontos! Ügyelj rá, hogy a 60%-ot sose lépje túl a páratartalom, mert az a penészgomba melegágya, ami az orrszárazságnál komolyabb gondokat is okozhat.

Meleg, te csodás!

A szauna áldásos hatásai között a légutak egészsége is szerepel. Nem arról van szó, hogy akkor napi szinten vedd be magad egy gőzkabinba, de ha hetente-kéthetente egyszer megoldható, hogy eljuss, akkor tedd meg magadért! A forró levegő hatására a vérellátás fokozódik, az orrban lévő csillók mozgása sokkal intenzívebb lesz, és beindul a nyálkahártya tisztulási folyamata. Ez hatékony megelőzés céljából, de ha orrdugulással küzdesz – és mindegy, hogy vírusos fertőzés miatt vagy orrszárazságból adódóan – segít rendbe tenni a dolgokat.

3×3

Amikor a hőmérő higanyszála elkezd süllyedni, az ember hajlamos a szellőztetést minimálisra csökkenteni, mondván: „ne jöjjön be a hideg.” Ez azonban nem jó ötlet. Egyrészt a fűtés következtében kialakult szárazabb levegő cseréje, másrészt a páratartalom csökkentése, harmadrészt pedig friss oxigén miatt muszáj naponta több alkalommal ablakot nyitni. Még ha alapból nem is extrapárás a lakás levegője, a főzés, teregetés, mosogatás, sőt, még a lélegzés is növeli a szintet, úgyhogy nem érdemes megkockáztatni a penészedés kialakulását. A szakértők azt ajánlják, hogy a 3×3 elvét kövesd, vagyis 3 óránként 3 percre nyisd ki teljes szélességében az ablakot. Ennyi idő alatt átszellőzik a helyiség, és ez sokkal hatékonyabb, mintha egész nap nyitva van, csak bukó álláson.

Vesd be a tengervíz erejét!

Nem szabad lebecsülni a tengervizes orrspray hatását sem! A XILOMARE® orrspray-ben található több mint 80 ásványi anyag és nyomelem elősegíti az orrnyálkahártya regenerálódását. Így abban az esetben, ha kicsit is azt érzed, hogy szükséged van a támogatásra, azonnal érdemes használatba venni, mert intenzíven, de kíméletesen adja vissza az orr egészségét.

Bővebb információk a készítményről: www.xilomare .hu

Document ID: KEDP/DAE8IR, Lezárás dátuma: 2023.10.04.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top