nlc.hu
Egészség

Kontrasztérzékenység mérése optikai illúzióval

Hányas szám van a képen? Ha ezt látod, érdemes szemészhez fordulni

A szemünk megtréfálhat minket, ha optikai illúzióról van szó, de akár komoly problémát is jelezhet, ha nem azt látod, amit kellene.
Optikai illúzió

Szeretjük az optikai illúziókat, már csak azért is, mert egy kis színt visznek a hétköznapok monotonitásába. Ugyanakkor arra is jó lehet egy ilyen játék, hogy ellenőrizd a szemed egészségét. Pont úgy, ahogyan a látásvizsgálaton is teszik, amikor számokat kell beazonosítani a geometrikus minták között.

A Twitteren megjelent legújabb optikai illúzió is ezen alapszik. A képen egy fekete-fehér kör látható, benne egy számmal – a kérdés az, hogy melyik az a bizonyos szám? Ne csalj azzal, hogy legörgetsz, mutatjuk a képet:

Első pillantásra nem látsz semmit? Vagy a 45283 tűnik fel, netán csak a 2-es? Ha közelebbről megvizsgálod, akkor viszont a 3452839-t tudod kivenni az ábrából?

A tweetre több mint 20 000 válasz gyűlt össze, és természetesen az emberek nem értik, miért nem lát mindenki ugyanannyit, mint ők.

A válasz a szemünk kontrasztérzékenységében keresendő, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szem különbséget tud tenni egy tárgy és a mögötte lévő háttér között. Ez nem a látásélesség része, hiszen az azt nézi, hogy egy adott távolságot mennyire tisztán tudsz kivenni.

„A kontrasztérzékenységi teszt azt méri, hogy mennyire lehet különbséget tenni világos és sötét között. Ehhez az orvos egy másik típusú diagramot használ, ahol a karakterek feketéről fokozatosan szürkére fakulnak” – írja a Vision Center azt is hangsúlyozva, hogy lehet, hogy valakinek kiváló a látásélessége, de csökkent a kontrasztérzékenysége. Sőt, fordítva is történhet.

Az alacsony kontrasztérzékenység balesetveszélyes lehet például ködben való vezetés vagy útpadkáról való lelépés során. Emellett olyan szembetegségek tünete is lehet, mint például a szürke hályog vagy glaukóma. Tehát, ha nem látsz számokat a fenti képen, érdemes időpontot foglalni egy szemészhez. Ha viszont legalább egyet ki tudsz venni, akkor valószínűleg nincs komoly baj, pusztán alacsonyabb érzékenységi szinttel bírsz.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top