nlc.hu
Egészség

Négy tipp, ha sokáig akarsz élni

Négy tipp, amit érdemes megfogadni, ha jó sokáig akarsz élni

Görög kutatók jártak utána, mi a hosszú élet titka.

Görög kutatók a világ azon részeit tanulmányozták, ahol kivételesen magas kort érnek meg az emberek, hogy kiderítsék, minek köszönhetik, hogy ilyen sokáig élnek, és négy olyan megállapítást tettek, amik segíthetnek abban, hogy akár a 100 éves kort is elérjük. A kutatás szerint a gének csak negyedrészben határozzák meg a várható élettartamot, fontos az étrend, a környezet, a testmozgás, illetve más tényezők is.

Ugyan a génjeinken nem tudunk változtatni, az előbb felsoroltak között van olyan, amire azért van ráhatásunk. És mint kiderült, még középkorúaknak, sőt, a picit idősebbeknek is érdemes életmódot váltani, hiszen akár egy évtizeddel vagy akár annál is többel is meghosszabbíthatják az életüket – írja a Greek Reporter.

Idős pár a teraszajtóban kávézik

Fotó: Pexels

Az athéni Nemzeti és Kapodisztriai Egyetem kutatói öt olyan régiót tanulmányoztak, ahol magas a száz évet megért emberek aránya, ezeket a következők:

  • a Nicoya-félsziget Costa Ricában
  • a kaliforniai Loma Linda város
  • Okinava szigete 
  • Szardínia
  • Ikaria szigete.

Az öt régióban élő emberek étrendje, életmódja és szokásai első ránézésre jelentősen különböznek. Szardínia hegyvidékén sokan maguk vadásszák, halásszák és termelik az élelmiszert, köztük a kecsketejet, árpát és kerti zöldségeket. Loma Linda lakói összetartó közösségben élnek, nem fogyasztanak alkoholt és a koffeint, és nagyrészt vegetáriánus étrenden élnek. Ikaria szigetén az emberek mediterrán étrendet követnek sok gyümölccsel és zöldséggel, húst és halat pedig mértékkel fogyasztanak. Az okinavaiak sok édesburgonyát és friss zöldséget esznek, amit gyakran saját kertjeikben termelnek meg, a Nicoya-félszigeten pedig Közép-Amerikára jellemzően keményítőben gazdag ételeket, például babot és kukoricát fogyasztanak.

Az eltérő szokások ellenére legalább négy közös pont van,  ezek pedig a következők:

  1. Együnk gyakran hüvelyes zöldségeket! Ezek különösen népszerűek az öt vizsgált régióban. Okinaván a szója, Szardínián a lóbab, a Nicoya-félszigeten a fekete bab fontos része az étkezésnek.
  2. Együnk gyakran dió- és mogyoróféléket! A kutatók szerint ezekből egy marékkal kell naponta fogyasztani, és a titkuk az, hogy vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is gazdagok. Ami a vizsgált régiókat illeti, míg Ikarián és Szardínián sok diót és mandulát fogyasztanak, Nicoyán a földimogyorót szeretik.
  3. Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy herceg és vacsorázz úgy, mint egy koldus! A hosszú életű emberek napi kalóriabevitelük nagy részét a nap elejére időzítik. Az okinavaiak hagyományosan bőséges reggelit, szerény ebédet fogyasztanak, és nem is vacsoráznak.
  4. Étkezz közösen a családdal! A vizsgált régiókban legalább napi egy étkezéshez együtt ülnek le a családok – általában ebédre, vagy vacsorára. Az együtt étkező családtagok általában táplálóbb ételeket fogyasztanak és lassabban esznek. Több gyümölcs és zöldség szerepel az étrendjükben, és kevésbé lesznek túlsúlyosak a gyerekeik.

Természetesen nem csak az étrend önmagában az egyetlen tényező, amely összefügg a magas várható élettartammal. A kutatók azt is kimutatták, hogy azokban a közösségekben, ahol sokáig élnek az emberek, különösen szorosak a családi és baráti kapcsolatok.

(via RTL.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top