

A genetika, az életkor, a stressz és az étrend néhány olyan tényező, amely meghatározza a haj növekedését. Szerencsére vannak olyan táplálékok, melyek serkentik a hajnövekedést, egészségesebbé teszik a hajszálakat.
A sovány fehérje, a sok keresztesvirágú zöldséget tartalmazó növényi alapú táplálék (brokkoli, kelbimbó), valamint a diófélékben és az avokádóban lévő egészséges zsírok minden szerv egészségét fenntartják, beleértve a hajat, a bőrt és a körmöket is. Ezekre a tápanyagokra összpontosítva kontroll alatt tarthatjuk a gyulladáskeltő hormonokat, például a kortizolt, optimalizálva a teljes test egészségét.
Melyek a legjobb tápanyagok az egészséges hajért?
Keressünk olyan ételeket, amelyek gazdagok zsírban oldódó vitaminokban, B-komplex vitaminokban, omega-3 zsírsavakban és vasban a haj egészségének megőrzése érdekében. A Dermatology and Therapy folyóiratban közzétett tanulmányok szerint ezeknek a tápanyagoknak az étrendbe való beépítése bizonyos esetekben javíthatja a hajhullás tüneteit. A fehérjék, ásványi anyagok, zsírsavak és vitaminok hiánya hajhulláshoz vezethet ugyanis, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megértsük az étrend és a hajhullás közötti pontos összefüggést. Persze a pirula vagy a porállagú hajnövesztő kiegészítők is segíthetnek, de a legjobb, ha élelmiszer formájában visszük be ezeket az esszenciális vitaminokat, nyomelemeket.





Nyitókép: Depositphotos