nlc.hu
Egészség
Meghalt a világ második legidősebb asszonya, Tatsumi Fusa

Meghalt a világ második legidősebb asszonya

Tatsumi Fusa japán legidősebb embere és a világ második legidősebb nője volt, 110 éves korában még magát sminkelte.

A világ második legidősebb asszonya 116 éves korában meghalt egy japán idősek otthonában. Tatsumi Fusa, aki Japán legidősebb embere volt, kedden, békében hunyt el, miután elfogyasztotta kedvenc ételét, a babpaszta-kocsonyát – írja a Daily Mail.

Tatsumi 1907. április 25-én született Oszaka prefektúra Yao városában, ő volt az ötödik a hat testvér közül. 32 évesen házasságot kötött, három gyermeket neveltek fel Ryutaro nevű földműves férjével, aki 55 éves korában meghalt.

„Szerintem nagyszerű, hogy megérte ezt a kort” – mondta legidősebb fia, a 76 éves Kanji a helyi médiának.

Tatsumi Fusa, a későbbi világ második legidősebb nője 1920-ban

Tatsumi Fusa 1920-ban (Fotó: Wikipedia)

Az asszony több mint húsz éven át keményen dolgozott a családi gazdaságban, a hátán cipelte a leszüretelt gyümölcsökkel teli kosarakat a meredek lejtőkön. Családja szerint ez segített edzésben tartani a testét, és ez hozzájárulhatott a hosszú életéhez.

Tatsumi 106 éves koráig olyan egészségi állapotban volt, hogy a családi házban élt. Naponta háromszor étkezett, és ügyelt arra, hogy egészséges, zöldségekből, halból és kevés húsból álló étrendet tartson; naponta egy liter vizet ivott. 110 éves korában még magát sminkelte, és gyakran beszélgetett a személyzettel.

A világ legidősebb embere (és nője) jelenleg a kaliforniai születésű spanyol állampolgár, Branyas Morera, aki 2024. március 4-én tölti be 117. életévét.

(Címlapi kép: nlc-montázs, forrás: Wikipedia; YouTube/FNN)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top