nlc.hu
Egészség

Ezek a szezonális depresszió figyelmeztető jelei

Ezek a szezonális depresszió figyelmeztető jelei

A téli hónapokban nem csak amiatt érezhetjük levertnek magunkat, mert rossz az idő és korán sötétedik…
Depressziós nő ül az ágyon magába roskadva

SAD, vagy seasonal affective disorder, vagy magyarul szezonális depresszió. Összefoglaló néven így hívják azt a tünetegyüttest, ami – csak Nagy-Britanniában – nagyjából 2 millió embert érint a téli hónapokban.

Miközben a depresszió egy olyan mentális betegség, ami hosszú ideig fennálló kedvetlenséggel, enerváltsággal és reménytelenséggel érzéssel jár és a mindenkori időjárástól teljesen független, a szezonális depresszió szorosan kapcsolódik egy bizonyos időjáráshoz, vagy hőmérséklethez; ennek megfelelően elsősorban a téli hónapokban üti fel a fejét az érintettekben.

Smriti Joshi pszichológus szerint annak oka, hogy az emberek sokkal jobban szeretik a nyári hónapokat a télieknél a napsütéses órák számában, a napsütéssel összefüggő D-vitamin bevitelben, valamint a szerotonin nevű hormon termelődésével függ össze. „A hideg idő, a sötét és az alapvetően csendesebb hétköznapok tartósan is befolyásolják a mentális állapotunkat” – mondja, majd hozzáteszi, teljesen normális, ha ilyenkor kicsit nyomottabb az emberek hangulata.

Milyen tünetek jelzik, hogy utolért minket a szezonális depresszió?

  1. Kevés az energiánk és az olyan mindennapi feladatok, mint a bevásárlás, kutyasétáltatás, vagy edzés is megoldhatatlan tehernek tűnik.
  2. Nincs nagy kedvünk társasági életet élni és hat lóval tudjuk csak rávenni magunkat, hogy kimozduljunk a lakásból.
  3. Állandóan szomorúak és levertek vagyunk.
  4. Megváltozott étvágy: figyelmeztető jel lehet, ha többet, vagy kevesebbet eszünk, mint szoktunk.
  5. Alacsony libidó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top