nlc.hu
Egészség

Ti sem osztoztok a franciaágyon?

A különalvás csökkenti a krónikus megbetegedések kockázatát – állítják az alváskutatók

Tényleg rosszat tesz a kapcsolatotoknak, ha külön alszotok egymástól? Egy felmérés szerint minden harmadik ember úgy gondolja, nem tudna párjával nyugodtan aludni

Egy kutatás szerint az amerikaiak egyharmada osztozik csak az ágyon partnerével, ami megkérdőjelezi azt a hagyományos nézetet, miszerint az együtt alvás alapköve az egészséges párkapcsolatnak. Kiderült, hogy a külön ágyban, vagy külön szobában alvás csökkentheti az alvászavarokat és hozzájárulhat az általános jólléthez. 

Az alváshiány összefüggésbe hozható olyan egészségügyi problémákkal, mint a cukorbetegség, elhízás, érrendszeri betegségek és depresszió, emellett vezethet ingerlékenységhez és koncentrációs problémákhoz. Az alvás pozitív hatásainak felismerése kiemeli annak fontosságát, hogy mindkét fél alvásigényeit figyelembe véve kezeljük a szükségleteket, mind egészségügyi, mind párkapcsolati szempontból. 

Külön alvás

Fotó: Getty Images

Az éjszakai alvás minőségét nagyban befolyásolja környezetünk, ideértve alvótársunkat is. Sokan szenvednek olyan problémáktól, mint a nyugtalanság, paraszomniák (túlzott mozgás), alvási apnoé és a gyakori mosdóba járkálás. Ha párunk hasonló problémákkal küzd, vagy alvási szokásaival zavarja a pihenésünket, az az egészségünkre is hatással lehet. A minőségi alvás erősíti az immunrendszert, és csökkenti számos betegség kockázatát, továbbá a nyugodt éjszakák csökkentik a stressz-szintünket is. Hogy ki mennyire szeret egyedül aludni a párja nélkül, az már más kérdés, de sokan számoltak be arról, hogy egyfajta „vakációnak” élik meg a külön töltött éjszakákat, és reggel sokkal jobban vágynak egymás társaságára.

A múlt század elejéig nemhogy nem néztek ferde szemmel a külön alvó párokra, de teljesen megszokott volt a családban, hogy a férjnek és a feleségnek is külön ágya volt. Mondanunk sem kell, hogy pici gyerek mellett még fontosabb, hogy kipihentek legyünk reggel. Persze nagyon idilli, hogy együtt alszik a család, valójában sok anya a háta közepére sem kívánja horkoló-mocorgó férjét, amikor sokadjára altatja vissza a gyereket. És kapaszkodj meg: egy tanulmányban a szexuális elégedettséget különböző kapcsolati keretek között vizsgálták, az alanyok között voltak házasok, nem házasok, külön élők, együtt élők, egyedülállók is. Az eredményekből kiderült, hogy a házasság – amiben a partnerek a legtöbbet voltak együtt – nem teljesít túl jól a szexuális elégedettség szempontjából, míg a külön alvó, de együtt élő párok, ahol nagyobb volt a fizikai távolság éjjelente, mutatták a legmagasabb szexuális elégedettségi szintet.

Forrás: via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top