nlc.hu
Egészség

Ezek a megtört szív szindróma tünetei

A megtört szív szindróma tényleg létezik, és ezek a tünetei

Cseppet sem túlzol, amikor azt állítod egy fájdalmas élményt követően, hogy úgy érzed, darabokra törték a szívedet! Tudtad, hogy ez tényleg lehetséges?

Az, hogy az érzelmi traumák komoly hatást gyakorolnak a testi folyamatokra, tudományosan is bizonyított tény. A lelki fájdalom, amit egy szeretett személy elvesztése, egy kapcsolat megromlása vagy valamilyen nem várt csalódás okoz, tényleg befolyásolja a szívműködést, olyannyira, hogy szélsőséges esetben akár bele is lehet halni a szomorúságba.

Összetört szív

Te is a szívedre veszed?

A megtört szív szindróma tehát egy létező egészségügyi probléma, és a tudományos elnevezése stressz-kardiomiopátia. A különös jelenséget először egy japán orvos írta le, nem is annyira régen, 1990-ben. 

A szakértők képalkotó eljárásokkal készítettek felvételeket olyan személyekről, akik komoly veszteséget éltek át és nem sokkal ezután szívproblémákkal kerültek kórházba. 

A felvételeken azt látták, hogy a szív bal kamrája markánsan eldeformálódott, és leginkább a polipfogáshoz használatos takotsubo edényre hasonlított. A meglepő egyezés miatt takotsubo cardiomyopathiaként kezdték emlegetni.

Miután bizonyossá vált az átélt érzelmi megpróbáltatások és a szívet érintő elváltozás közötti összefüggés, a jóval közérthetőbb megtört vagy összetört szív szindróma névvel illették a jelenséget. Mutatjuk, hogy honnan lehet felismerni!

Megnézem
Összes kép (5)

Fotó: Getty Images – portishead1

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top