nlc.hu
Egészség

Mit lehet tenni a pénzügyi stressz és gazdasági stressz ellen?

Stresszelsz a pénz miatt? Így élheted túl a nehezebb időszakokat!

Megszámlálhatatlanul sok dolog van a világban, ami miatt aggódhatunk, de egy kis odafigyeléssel tehetünk azért, hogy ne menjen rá erre testi és lelki egészségünk.

Sajnos a megélhetési válság, ami az egész világon nagy terhet ró az emberekre, nem ért véget. És nem nehéz belátni, illetve sokan meg is tapasztalhattuk, hogy a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság rossz hatással van a lelki egészségünkre, a pénzügyi vagy gazdasági szorongás nagyon is valóságos, és sokkal komolyabb, mélyebb érzés, mintha „csak”” aggódnánk a jövő miatt.

A rossz hír pedig az, hogy minél jobban megvisel minket a létbizonytalanság, annál kevésbé tudunk aktívan foglalkozni a helyzet megoldásával, de mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, hogy át tudjuk vészelni a nehéz időket?

Egy nő a számlák felett ül

Fotó: Pexels

Joyce Marter pszichoterapeuta egyik fő érdeklődési területe a pénzügyi viselkedéstan, és össze is gyűjtött pár tippet, ami segíthet.

1. Először is érdemes visszatérni a gyökerekhez. Jelen esetben azt jelenti, hogy felidézzük, a szüleink milyen mintákat adtak át, ha a pénzügyi tudatosságról van szó, mit láttunk tőlük, milyen anyagi körülmények között élt a család, hiszen ez mind hatással lehet arra, hogy felnőttként milyen a viszonyunk a pénzhez.

2. Ha feltártuk a múltat, akkor érdemes megkapargatni a jelent, vagyis azt, milyen a hozzáállásunk az anyagi kérdésekhez, mit gondolunk a pénzről, úgy véljük, hogy ez minden rossznak a gyökere, vagy az az, ami boldoggá tesz, esetleg ez az egyetlen eszköz, ami segíthet abban, hogy előrébb jussunk? 

A szakértő szerint a negatív hiedelmektől meg kell szabadulni, ezeket cseréljük pozitív megerősítésre, például ismételgessük azt, hogy „a jó és okos pénzügyi döntésekkel gazdagságot és bőséget vonzok az életembe”. Emellett vegyük körül magunkat olyan emberekkel, akiknek egészséges kapcsolata van a pénzzel, akik inspirálhatnak minket.

3. Fontos a tudatosság, a jelenlét, ebben segít a mindfulness. Így ítélkezés nélkül figyelhetjük meg az érzéseinket és gondolatainkat, vagyis jobban megismerjük magunkat. Emellett csökkenti a stresszt, sokkal átgondoltabb döntéseket tudunk hozni, megtanít arra, hogy értékeljük azt, amink van, így kevésbé fogunk amiatt aggódni, mire költünk és mire nem.

Egy nő pénzt számol

Fotó: Pexels

4. Nincs mit tenni, néha határokat kell szabni, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy ki kell dolgoznunk egy költségvetést, amit fenntarthatónak gondolunk. Fontos, hogy ne nagyon nyújtózzunk tovább, mint a takarónk ér, ne költsünk olyan dolgokra, amikre valójában nincs szükségünk, amelyeket nem engedhetünk magunknak.

Ez ugye azzal is jár, hogy meg kell tanulnunk nemet mondani, másokkal szemben is meghúzni a határainkat. Amennyiben pedig van rá lehetőségünk, gondoljunk a jövőre is, gondozzuk a megtakarításainkat és próbáljuk meg csökkenteni az adósságainkat, amennyiben vannak.

5. Legyünk nyitottak a fejlődésre, lássuk meg a lehetőséget a kudarcainkban. Ahogyan a mondás is tartja, jó pap is holtig tanul, és azért, mert pillanatnyilag hullámvölgyben vagyunk, nem jelenti azt, hogy ne tanulhatnánk belőle, sőt talán pont ez segít abban, hogy változtassunk a gondolkodásmódunkon, a személetünkön, és ez visz majd előrébb.

Ebben segíthet az is, ha olyan emberekkel is beszélgetünk pénzügyekről, akik különböznek tőlünk, más helyzetben vannak, más perspektívából szemlélik a világot. Emellett persze az is hasznos, ha nem hasonlítgatjuk csak úgy magunkat másokhoz, nem vagyunk egyformák, a mi helyzetünkből kell kihoznunk a legtöbbet.

6. Nem szabad, hogy a félelem, a szégyen, a büszkeség vezéreljen minket. Nyugodtan osszuk meg másokkal, hogy milyen nehézségekkel küzdünk, mert nincs rosszabb annál, amikor egyedül maradunk a problémáinkkal, ha elszigeteljük magunkat, ahelyett, hogy segítséget kérnénk vagy beszélnénk arról, hogy min megyünk keresztül. És ne feledjük, valószínűleg sokan járnak hasonló cipőben, és lehet, hogy vannak, akik jó tanácsokkal tudnak szolgálni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top