nlc.hu
Egészség

Szemcsepp egyszerű adagolása

Így tehetjük egyszerűbbé a szemcsepp adagolását!

Már a szemcseppes üveg gondolatától szorongunk? Félünk, hogy nem jut elegendő gyógyszer a szemünkbe? Szakértők elárulják, hogy ilyen esetekben mit tehetünk!

Lehet, hogy a szemcseppek használatának gondolatától remeg a kezünk és hevesen ver a szívünk. Nyugalom, ez igen gyakori félelem. Sok gyermeknek és felnőttnek van szüksége naponta vényköteles szemcseppekre, és sokan érzik megpróbáltatásnak ezek használatát.

Íme néhány szemészorvos által jóváhagyott tipp a szemcseppektől való szorongás enyhítésére és a siker eléréséhez.

Egy barát segít szemcseppet adagolni fiatal lány szemébe.

Mindig kérhetünk baráti segítséget!

Miért is kell szemcseppet használnunk?

A szemcseppek segíthetnek az olyan gyakori szembetegségek kezelésében, mint a kötőhártya-gyulladás, a szemszárazság, a zöldhályog és a presbyopia, azaz az öregszeműség. A szemorvosok szemműtétek után a fertőzések megelőzésére, a gyógyulás elősegítésére, valamint átfogó szemvizsgálat során a szem tágítására vagy zsibbasztására is írnak fel cseppeket.

A szorongás, a bizonytalan kezek és egyéb kihívások azonban minden korosztályból származó pácienst megakadályoznak abban, hogy a megfelelő mennyiségű gyógyszert juttassák a szemükbe.

„A legjobb esetben a szükséges szemcseppek kihagyása azt jelenti, hogy a páciens állapota nem javul, és kellemetlen érzéseket vagy rossz látást tapasztalhat. A legrosszabb esetben azonban – például glaukómás, uveitisben vagy rövidlátásban szenvedő betegek esetében – a szemcseppek használatának mellőzése a látás tartós elvesztésének kockázatát jelentheti” – mondta dr. J. Kevin McKinney, a glaukóma kezelésére szakosodott szemész.

„A műtét utáni betegek esetében a gyulladáscsökkentő és antibiotikus cseppek elmaradása késleltetett gyógyulást vagy súlyos fertőzéseket eredményezhet” – teszi hozzá dr. Laura B. Enyedi gyermekszemész.

Gyerekek meggyőzése

„A csecsemőket és a kisbabákat be lehet pólyázni, hogy megkönnyítsük a cseppek beadását, de az óvodás és általános iskoláskorú gyermekek gyakran a legnehezebb betegek. Elég idősek ahhoz, hogy megértsék, mi történik – mondja dr. Enyedi, – de nem elég érettek ahhoz, hogy érveljenek. A speciális igényű, például autista vagy érzékszervi feldolgozási zavarokkal küzdő gyermekek és tizenévesek vívhatják meg a legnagyobb harcot.”

Anyuka szemcseppet készül adni ölében fekvő kisfiúnak.

A legtöbb gyerek nem viseli jól a szemcseppadagolást

Tippek, hogy beadhassuk gyerekeknek a szemcseppet

  • Legyünk őszinték a gyerekekkel. A legtöbb csepp egy kicsit éget, különösen műtét után, és fontos, hogy megőrizzük a gyermek bizalmát.
  • Viselkedjünk nyugodtan. A kisebb gyerekek követni fogják az testbeszédünk és lelkiállapotunk, így idővel megnyugszanak.
  • A nem együttműködő gyermekek esetében gyorsan, elsöprő erővel kezdeményezzünk. Az alkudozás növelheti a szülő és a gyerek szorongását, és egy vonakodó gyerek valószínűleg soha nem lesz kész.
  • Mutassuk meg és mondjuk el kedvenc meséjét a kissé együttműködő, de ideges gyereknek.
  • Ha a gyerek nem akarja kinyitni a szemét, fektessük le, cseppentsünk a szem belső sarkába. Ezután két kézzel húzzuk szét a felső és az alsó szemhéjat, hogy a gyógyszer könnyebben bejuthasson.
  • Ha a gyermek jól alszik, akkor a cseppeket óvatosan alkalmazhatjuk alvás közben vagy éjszaka.

Nem kell aggódnunk a túladagolás miatt. Általában nem jár következményekkel, ha a szükségesnél több csepp kerül a szembe. A felszívódó mennyiséget úgy is csökkenthetjük, ha a cseppek beadása után ujjunkkal megtöröljük a szem és az orr közötti belső sarkot.

Hogyan győzhetik le a felnőttek a szemcseppektől való félelmet?

A felnőttek a szemcseppektől való félelem néhány különböző típusával küzdenek. Néhányan nem szeretik a cseppek érzését a szemükben, mások attól tartanak, hogy a cseppek nem jutnak a szemükbe, vagy hogy a szükségesnél több gyógyszert adagolnak be.

Ez különösen igaz az idős felnőttek körében, akiknek olyan betegségeket kell napi szemcseppekkel kezelniük, mint például a glaukóma.

Tippek szorongó felnőtteknek:

A magabiztosság az első lépés! Tanuljuk meg a szemcseppek alkalmazásának helyes módját, hogy biztonságosan tudjuk azt elvégezni.

Szorongást okoz a szemcseppes üveg? Feküdjünk le vagy hajtsuk hátra a fejünk, amennyire csak kényelmes. Fogjuk meg a szemcseppes üveget a hüvelyk- és az első két ujjunkkal. A kéz másik két ujját tegyük orrunkra a stabilitás érdekében, majd nyomjuk be a cseppet a szembe.

Ha tudjuk, hogy rosszul célzunk, akkor csukjuk be szemünk, és helyezzük a cseppet a szem belső sarkába, majd pislogjunk óvatosan, amíg nem érezzük, hogy a csepp a szemünkbe jut.

Hogyha aggódnánk, hogy nem tudjuk megállapítani, hogy a csepp bejutott-e a szemünkbe, akkor tartsuk az üveget a hűtőben, hogy a gyógyszer hideg legyen, így jobban érezzük, amikor a csepp a szemünkbe jut.

Ha attól tartunk, hogy a gyógyszer kifolyna a szemünkből, akkor jó, ha tudjuk, hogy minden csepp körülbelül tízszer annyi gyógyszert tartalmaz, mint amennyi a könnyfilmben elfér. Ami kifolyik, arra nincs is szüksége szervezetünknek.

(Forrás: American Academy of Ophtalmology, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top