nlc.hu
Egészség

Műkönny okozta halálos fertőzés terjed

Egyre jobban terjed a műkönny okozta halálos fertőzés az Egyesült Államokban

Három haláleset is köthető a szemcsepphez.
szemcsepp

Egy Indiából importált szemcseppben egy gyógyszerrezisztens baktériumot mutattak ki az Egyesült Államokban – számolt be az Index a New York Times információi alapján

A fertőzés már emberről emberre terjed és több kórházban is megvetette a lábát. A baktérium, a Pseudomonas aeruginosa egy korábbi változata már 3 évvel ezelőtt megjelent az országban, de most új, szuperrezisztens formája szedi áldozatait. Fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberek szerint a törzset korábban még nem észlelték az Egyesült Államokban, ezért a meglévő antibiotikumokkal különösen nehéz kezelni.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az elmúlt hónapokban három halálesetet, nyolc vakságot és több tucatnyi fertőzést hoztak összefüggésbe az EzriCare szemcseppel, amit azóta visszahívtak az üzletek polcairól.

A vény nélkül kapható gyógyszereket szabályozó Food and Drug Administration (FDA) azonnal leállította a termék behozatalát, a helyzet azonban rávilágított a tengerentúli gyógyszerek behozatalának ellenőrzését érintő szabályozási hiányosságokra. Mint kiderült, az FDA nem látogatta meg és ellenőrizte az indiai gyárat, ahonnan a termék származik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top