Reggeli előtt vagy után érdemes fogat mosni?

Németh Orsi | 2024. Január 24.
Ha reggel az első dolgod egy csésze kávét inni, akkor ezt mindenképp el kell olvasnod! Nem mindegy, hogy mikor mosol fogat!

Vannak, akik reggel felébrednek, és egyenesen a fürdőszobába mennek fogat mosni. Mások először megreggeliznek. Bármelyik reggeli rituálét követjük, azt gondolhatnánk, hogy teljesen mindegy, mikor mosunk fogat, pedig nagyon is számít, hogy reggeli előtt vagy után!  

(Fotó: Getty Images)

Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége által meghatározott irányelvek szerint ahhoz, hogy fogaink egészségesek maradjanak, napi kétszer – egyszer reggel, egyszer pedig este – fogat kell mosni, de hogy pontosan mikor, arra nem térnek ki.  

Madison Kaplan fogorvos arra biztatja pácienseit, hogy reggeli után mossanak fogat. „Ez a legjobb módja annak, hogy eltávolítsuk az ételmaradékokat és az italokat, amelyek elszínezhetik a fogainkat” – mondja. A reggeli utáni fogmosás azt jelenti, hogy a fogak a nap jelentős részében mentesek az élelmiszer-részecskéktől, azaz a szájban lévő baktériumoknak kevesebb idejük van a cukrok lebontására, amik fogszuvasodást okoznak.

Ha viszont valami savas ételt vagy italt reggelizünk, például gyümölcsöt vagy kávét, akkor érdemes még a reggeli előtt fogat mosni, mivel fordított esetben a sav károsíthatja a fogzománcot. Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége azt javasolja, hogy ennek elkerülése érdekében a reggeli gyümölcs vagy kávé után legalább egy órát érdemes várni a fogmosással. Tehát a savas ételek vagy italok fogyasztása esetén legjobb, ha a fogyasztást megelőzően mosunk fogat, vagy várjunk egy órát az étkezés után.

Kávéfüggők, van egy rossz hírünk!

A kávé könnyedén elszínezi a fogakat, éppen ezért a bevett gyakorlat, hogy sokan kávézás után mosnak fogat. „Ez azonban nem a legjobb megoldás” – mondja a szakember. A kávé extra savas, így ennek a szokásnak a fogzománc láthatja kárát. A fogorvos szerint a fogzománc hiába erős, a fogkefe sörtéi beledörzsölhetik a savat a szerkezetébe, ami idővel maradandó károsodást okozhat.

Jegyezzük meg: ha kávézás után szeretnénk fogad mosni, és szeretnénk elkerülni az elszíneződést, akkor a fogorvos ajánlása szerint várjunk 30, de inkább egy órát a fogmosással. Ez elegendő idő, hogy elmúljon a kávéból származó sav hatása. A szájhigiénia szempontjából jobb, ha azonnal megisszuk a kávénk, nem pedig kortyolgatjuk órákig.

Exit mobile version