nlc.hu
Egészség

6 nyomós érv, miért ne hámozd meg az almát

6 nyomós érv, miért ne hámozd meg az almát

Ha eddig mindig meghámoztad az almát, akkor gondold át ezt a rossz szokásodat! Mondjuk, hogy miért!

Miért ajánlott héjastól megenni az almát? Hoztunk pár nyomós érvet!

Az alma héja magas rosttartalmú

Az alma héja rengeteg rostot tartalmaz. A rostok segítenek elkerülni az éhségérzetet és a sóvárgást, hozzájárulnak a máj és a csontok egészségének megőrzéséhez is. A rostok a cukorbetegek számára is előnyösek, mivel segítik az emésztést.

Hozzájárul a tüdő egészségének védelméhez

Az alma héja kvercetint tartalmaz, amely egy erős gyulladáscsökkentő vegyület, ami számos betegségtől védi a tüdőt és a szívet.

Az alma jótékony hatása

(Fotó: Getty Images)

Segít megőrizni a szív egészségét

Kutatások kimutatták, hogy az alma héjában lévő polifenolok csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint növelik az érrendszer rugalmasságát.

Az almahéj segít a fogyásban is

Az almahéj magas rosttartalma hosszabb ideig megőrzi a telítettség-érzetet, megakadályozva a túlevést.

Ennek eredményeként csökken a kalóriafogyasztás. Ezenkívül kimutatták, hogy az alma héjában jelen lévő polifenolok gátolják a glükóz és a zsír felszívódását, ami súlycsökkenést eredményez.

Az almahéj vitaminokban gazdag

Az alma héja tele van vitaminokkal: A-, C- és K-vitamint is tartalmaz, de esszenciális ásványi anyagokban is bővelkedik, például káliumban, foszforban és kalciumban, amelyek mindegyike jótékony hatással van az általános egészségre. Mindezek a tápanyagok hozzájárulnak a szív, az idegek, az agy, a bőr és a csontok egészségéhez.

Tele van flavonollal

A Marcus Institute for Aging Researchben végzett tanulmány szerint, ha napi csak 10 milligrammal több flavonolt viszünk be a szervezetünkbe, akkor 20 százalékkal csökkenthető az időskori csonttörések kockázata.

Egy közepes méretű alma körülbelül 10 milligram flavonolt tartalmaz. Ennek apropóján újra értelmet nyer a régi mondás: napi egy alma az orvost távol tartja.

„A flavonolok egyike annak a hat vegyületnek, amelyek a flavonoidokként ismert vegyületcsalád részét képezik – mondja dr. Shireen Kassam, a Plant Based Health Online társalapítója. – Ez a vegyületcsalád sokféle gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és általában antioxidánsként hatnak a szervezetben, megvédve a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív stressztől.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top