nlc.hu
Egészség

Ritka betegség okozza a nyitott szemmel alvást

Ritka betegsége miatt nyitott szemmel alszik az Egy nap színésznője

A Netflix Egy nap című sorozatának színésznője, Ambika Mod meglepő betegségéről számolt be: egy rendellenesség miatt nyitott szemmel alszik.

Bármiben lefogadjuk, hogy a napokban te is ledaráltad már Emma és Dex szerelmének szívfacsaróan csodálatos történetét, az Egy napot. Vagy legalábbis felkerült a megnézendő sorozataid listájára. Ezzel nem vagy egyedül: a romantikus sorozat a megjelenése óta uralja a Netflix top 10-es listáját itthon és világszerte.

Dex és Emma ezzel instant belevésték a nevüket a történelem legszerethetőbb szerelmespárjai közé. De az őket alakító Leo Woodall és Ambika Mod szintén meghódította a rajongók szívét, pláne, ahogy egyre többet tudnak meg a nézők a fiatal színészekről.

Ambika Mod

Fotó: Netflix

Ambika legutóbb például a Graham Norton Show-ban vendégeskedett, ahol egyetlen sztorijával sikeresen elérte, hogy az egész stúdió eldobja az agyát. „Amikor azt mondom, hogy »feküdtem az ágyban és kipattant a szemem«, azt valójában úgy értem, hogy csak kicsit szélesebbre nyitottam, mivel nyitott szemmel alszom” – mesélte. Nemcsak Graham Norton, de a kanapén helyet foglaló Michael Sheen, Ian McKellen és Josh Widdicombe sem tudott napirendre térni a kijelentés felett.

Mod elmagyarázta, hogy – ha már McKellen is a vendégek között volt – ezt nem úgy kell elképzelni, mint Gandalf esetében: nem teljesen van nyitva a szeme, hanem csak félig. „Anyukám szerint kiskoromban is így aludtam, de nem nagyon aggódott miatta” – mondta a színésznő, és hozzátette hogy ébren is nehezen hunyja le a szemét.

McKellen kérdésére kiderült, hogy az álmaira nem igazán hat ez a probléma, viszont Ambika jellemzően nem szokott rájuk emlékezni. Illetve elmondta, hogy ettől még ő sem lát semmit alvás közben.

Őszintén, elég kevés információval szolgálhatok erről az állapotról

– közölte a színésznő. Szerencsére azonban jött valaki, aki a segítségére sietett: Dr. Nighat Arif a TikTokon osztotta meg, pontosan milyen betegség is okozza Ambika Mod különös alvási szokását.

Ritka, de létező jelenség

Nem az Egy nap színésznője az egyetlen, aki (félig) nyitott szemmel alszik, azonban Dr. Nighat Arif szerint ez egy ritka betegség, és bár az emberiség 20 százalékát érinti, egészen keveset tud róla egyelőre az orvostudomány. A neve lagophthalmus. 

„Biztosíthatok mindenkit, hogy ez az állapot alapvetően ártalmatlan, ám emiatt nagyobb veszélyt jelenthetnek a szemet érő különböző káros hatások” – fejtette ki a doktornő.

Hozzátette, hogy a lagophtalmus akár komolyabb betegség jele is lehet, így mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, ha hirtelen azt érezzük, hogy nehezünkre esik a pislogás vagy nyitott szemmel kezdünk aludni. Az arcideg sérülése lehet a lagophtalmus egyik kiváltó oka, így például egy sztrók, Bell-féle bénulás vagy tumor. A háttérben állhat még a szemhéj sérülése, esetleg a dülledt vagy bennülő szem. 

„Bár Ambika nem tudta pontosan a betegség nevét, a tüneteket remekül leírta: a kiszáradt, bepirosodott szem, illetve a rossz minőségű alvás is jelezheti, hogy nyitott szemmel alszunk. Ezek pedig szemfertőzéshez, szaruhártya-gyulladáshoz is vezethet. Ugyanakkor általában ezt nem saját magunk, hanem a környezetünk fogja észrevenni” – mondta Dr. Arif.

A szakember jó ötletnek tartja Ambika megoldását a helyzetre, aki szemmaszkot használ, de a szem leragasztása orvosi ragasztóval szintén bevált trükk lehet, valamint műtéti úton is lehet segíteni rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top