nlc.hu
Egészség

Így hat a testünkre a túlzott vízfogyasztás

Stanley Cup: hasznos vagy csak divateszköz? A szakértő szerint megvannak a veszélyei

Az elmúlt években számtalan trendet követhettünk végig a közösségi médiában, ide tartozik például az utóbbi időben elég nagy népszerűségnek örvendő Stanley-bögre is, amit egyfajta kiegészítőként hordanak magukkal az emberek. Egy szakértő szerint azonban fontos a vízfogyasztás esetén a mérsékletesség, hiszen ellenkezője komoly következményekkel járhat.

Aki rendszeresen használja az Instagram- , illetve TikTok-fiókját, az legalább egy alkalommal már biztosan találkozott azokkal a bizonyos Stanley termobögrékkel, amely láthatóan egy teljesen új szintre emelte a vízivás fogalmát. Az óriási bögrék különböző változatai – adott esetben koppintásai – egyre több háztartásban megtalálhatóak. Meglepő, de a palackok története messzebbre nyúlik vissza, mint azt elsőre gondolnánk. William Stanley Jr. ugyanis 1913-ban alkotta meg a teljesen acél vákuumflaskát. Munkája során felfedezte, hogy az általa használt hegesztési eljárással a vákuum a szigetelésre is alkalmas. A Stanley-palackokat leginkább pilóták használták a második világháború alatt.

A híres bögrék iránti őrület azonban a tavalyi évben kezdődött, ami sokkal inkább a divatról, mintsem a vízivásról szól. Persze az is igaz, hogy inkább egy ilyen trend hozza lázba a közönséget, mintsem olyan bizarr őrületek és életveszélyes kihívások, amiket az utóbbi években a TikTokon láthattunk. Az #emotionalsupportwaterbattle – vagyis az érzelmi támogatást nyújtó vizespalack – hashtag alatt több ezer bejegyzésre lelhetünk az Instagramon, azonban egy orvosi szakértő szerint az új őrületnek komoly következményei is lehetnek. Mindig hasznos lehet, ha van mellettünk egy pohár víz, azonban a vizespalackokhoz való túlzott ragaszkodás könnyen túlhidratáltsághoz vezethet. 

Egy lány a Stanley-bögréből iszik

Komoly következményei lehetnek a túlzott vízfogyasztásnak (Fotó: Unsplash)

A túlhidratált állapotot nem könnyű elérni, de lehetséges, és bizony nem vicc!

Dr. Kambiz Kalantari a CNN-nek azt mondta, miszerint nem könnyű túlterhelni a vesét, azonban vannak olyan helyzetek, amikor az emberek már-már megszállottan fogyasztják a vizet, ez pedig káros hatással van a vesére. De vajon mennyi vizet érdemes fogyasztani egy nap, és mi történhet akkor, ha túlzásba esünk? 

A megfelelő napi vízmennyiséget nehéz pontos adatokkal meghatározni, hiszen nagyban függ az adott személy egészségügyi állapotától, súlyától, és a napi aktivitás mértékétől is. Az amerikai Nemzeti Orvosi Akadémia

napi 3,7 liter víz fogyasztását ajánlja a férfiaknak, amely a nők esetében 2,7 liter. Ez a napi összes ételből és italból származó vízmennyiséget jelöli.

A szakértő szerint nem szabad erőltetni vízivást, pláne, ha nem vagyunk szomjasak. Véleménye szerint felesleges állandóan magunkkal cipelni a vizes palackot, kivéve, ha sportolni megyünk, vagy ha esetleg a hőségben végzünk szabadidős tevékenységeket. 

„Ha az ember túl sok vizet iszik, a legtöbb esetben a vesék választják ki a felesleges folyadékot, aminek következtében az ember sokat vizel. Ha a vesék nem tudják kiválasztani a felesleges folyadékot, akkor akár krónikus állapot, például vesebetegség vagy rendkívüli túlterheltség miatt, akkor problémák merülnek fel, és kritikus esetekben kórházi utazást igényelhetnek” – mondja a szakember. 

Dr. Kambiz Kalantari azt is hozzátette, miszerint a vesék által kiüríthető folyadék mennyiségének is vannak korlátai, pláne, ha az ember nem evett eleget aznap. 

A vízmérgezés nem játék

A vízmérgezés abban az esetben fordulhat elő, ha valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok felhígulnak, ezáltal pedig nem tudják ellátni a feladatukat. Ilyenkor annyi felesleges folyadék van a testben, hogy az már nem tud izzadás vagy vizelés segítségével távozni. Ez hiponatrémiát okoz, amelynek következtében életveszélyesen alacsonyra csökken a vér nátriumszintje. A túl sok víztől a szövetek megduzzadnak, izomgörcsök alakulhatnak ki. Kritikus esetekben görcsroham, eszméletvesztés vagy akár halál is bekövetkezhet. 

Dr. Ryan Bober, a Los Angeles-i Cedars-Sinai belgyógyászat szakembere azt mondja, hogy ezeknek a vizespalackoknak is megvannak a maguk előnyei, azonban fontos a mértékletes fogyasztás, és az újrahasznosítható bögrék megfelelő tisztítása. Túlzott vízfogyasztás esetén a jó közérzetet biztosító poharak elvesztik a funkciójukat, hiszen éppen az ellenkező hatást váltják ki, vagyis túlhidratált lesz a szervezet. Ez pedig nemcsak a fizikai jóllétre, de a mentális egészségre is hatással van, akár krónikus stresszhez és szorongáshoz is vezethet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top