nlc.hu
Egészség

Azért halt meg egy édesanya, mert túl sok vizet ivott

A túlzott vízfogyasztásba halt bele egy nő

Egy kétgyermekes édesanya meghalt a túlzott vízfogyasztástól. A halottkém több orvosi mulasztásról is jelentést tett. Férje úgy nyilatkozott, hogy ha megfelelő ellátást kapott volna, akkor felesége még mindig élne.
Egy nő vizet iszik

2021-ben egy nottinghamshire-i kórházban tartottak bent egy kétgyermekes édesanyát, mivel a paranoia, ingerlékenység, zavartság, illetve a valóságtorzulás jeleit mutatta. Michelle Whitehead férje azt állítja, hogy felesége még ma is élne, ha a kórház gondozói valóban megfigyelés alatt tartották volna. 

Michelle végül ebben a kórházban halt meg azért, mert túl sok vizet ivott. A halottkém jelentésében számos mulasztás került napvilágra, többek között a megfigyelés hiánya is. Jelentésében az állt, hogy a személyzet figyelmét elterelte az okostelefon-használat, holott ez tilos a kórteremben. Laurinda Bower halottkém kifejezte aggályait azzal kapcsolatban, hogy fél, miszerint egyre több haláleset fog bekövetkezni, ha nem tesznek lépéseket. 

Az édesanyát tízpercenként voltak kötelesek megfigyelni, azonban az egyik alkalommal felügyelet nélkül jutott vízhez, így nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és mennyit ivott. 

Szervezete túlhidratált lett, amely rendkívül alacsony nátriumszinthez vezetett, ez pedig halálos duzzanatot idézett elő az agyában. 

A vizsgálóbizottság szeptemberben arra a következtetésre jutott, hogy ezek az emberi mulasztások vélhetően „nagyobb mértékben” járultak hozzá a nő halálához. 

Férje az esettel kapcsolatban így nyilatkozott a Daily Mailnek: „Amikor Michelle láthatóan elaludt, a személyzetnek rá kellett volna jönnie, hogy valami nagyon nincs rendben. Ha korábban cselekedtek volna, Michelle-t az intenzív osztályra vitték volna, ami megmentette volna az életét.” A férfi, aki feleségét melegszívű, gondoskodó nőként jellemezte, elmondta azt is, mire a személyzet észlelte, hogy baj van, már túl késő volt. 

A brit nő halálával kapcsolatos vizsgálat során fény derült arra is, hogy Michelle túlzott, már-már kényszeres vízfogyasztását az úgynevezett pszichogén polydipsia okozta, amely egyike a viszonylag jól dokumentált pszichiátriai betegségeknek. A személyzetnek mindezek ellenére sem sikerült időben diagnosztizálnia a betegséget. 

Mi az a pszichogén polydipsia?

A pszichogén polydipsia a túlzott vagy kóros szomjúságérzet, amelyet túlzott folyadékbevitel kísér. Gyakran észlelik pszichiátriai és idegrendszeri fejlődési rendellenességekben szenvedő betegeknél.

Michelle a tüneteire – férje elmondása szerint – nyugtatót kapott, amitől elálmosodott, majd kómába esett. A család úgy tudja, hogy az alkalmazottak csak négy órával később vették észre, hogy valami nem stimmel. Az asszonyt ekkor gyorsan átszállították egy másik kórházba, ám az életét már így sem tudták megmenteni, két nappal később meghalt. 

Az ügyben indult vizsgálat végül összesen nyolc mulasztást talált; köztük a szabályzat betartásának elmulasztását, valamint azt, hogy az orvosok, illetve a mentősök egyaránt késve érkeztek meg a beteghez. Michelle és férje egyébként még kamaszként ismerkedett meg és szeretett egymásba, ezután pedig 30 éven át kitartottak egymás mellett. Amikor a pár közös gyermeke Down-szindrómával született, az asszony habozás nélkül feladta a bölcsődei ápolónői munkáját és az elmúlt 19 évet főállású gondozóként töltötte. 

Kiemelt kép: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top