nlc.hu
Egészség

Az újratölthető vizespalack a baktériumok melegágya lehet

Több baci van az újratölthető vizespalackodban, mint egy vécéülőkén

Ha nem tisztítod elég rendszeresen és alaposan, az újratölthető vizespalacknak több hátránya lesz, mint előnye: a bacik melegágyává válhat.

Az újratölthető vizespalackot szuper találmánynak tartjuk, hiszen környezetbarát, motivál arra, hogy hidratált maradj és még jól is nézhet ki. Olyannyira, hogy mindig van egy aktuálisan trendi kulacs, amiért egyszerűen megőrülnek az emberek. Most például ilyen az óriási, füles Stanley Cup, ami nemcsak a TikTokot szántotta fel (pedig azt is: a kulacsról szóló videókat több, mint 190 millióan nézték meg), hanem a boltokat is. A legújabb kiadás január 5-én került a polcokra az amerikai Targetben, és percek alatt, dupla áron kapkodták el őket a vásárlók. 

Ez persze mind szép és jó, csakhogy megvásárolni nem elég a kulacsokat. Tisztán is kell őket tartani. Ez pedig – ahogy egy felmérésből kiderül – csak az újratölthető palackot használók negyedének sikerül. És ők is csak heti néhány alkalommal mossák el rendesen a vizesüvegeket. Ennél is aggasztóbb, hogy ötből egy embernek pedig csak havi (!) néhányszor jut eszébe kitakarítani a palackokat.

Újratölthető palack

Fotó: Westend61/Getty Images

Pedig a helyzet az, hogy a rosszul és rendszertelenül takarított vizespalackokon 40 ezerszer több baktérium található, mint egy átlagos vécéülőkén. Vagyis hiába vagy környezettudatos, ha kész baciluskolóniák alakulnak ki a kulacsodon, ami egy csomó egészségügyi problémát okozhat. A Clear It Waste kutatása szerint kólibaktérium, klebsiella és penész is nőhet az üvegre, melyek emésztési gondokat, húgyúti fertőzéseket és akár tüdőgyulladást is okozhatnak.

A vizespalackot alaposan ki kell tehát takarítani. De mégis hogyan? Először is, minden használat után érdemes sort keríteni a tisztításra. Ekkor elég, ha mosogatószerrel és meleg vízzel elmosogatod. Ha azonban elhanyagoltad a kulacs tisztán tartását, akkor jót tehet neki, ha éjszakára beáztatod egy félig ecetből, félig vízből álló fertőtlenítő keverékbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top