nlc.hu
Egészség

Fogyókúra, mérleg

Fogyókúrázol, mégis többet mutat a mérleg? Ez lehet az oka

Ha mindig mást mutat a mérleg, mint amire számítottál, ha olyankor is gyarapodik a súlyod, amikor diétázol, lehet, hogy egészen máshol van az oka, mint gondolnád.

Aki már valaha fogyókúrázott, ismeri azt az érzés, amikor reggel rááll a mérlegre, az pedig érthetetlen módon többet mutat, mint előző nap, pedig étrendjén semmit nem változtatott. Igen, tudjuk, hogy nem a kilók számának megszállottjaként kell diétázni, sokkal többet számít az, amit látunk és érzünk. És persze, mind tudjuk, hogy felesleges naponta méricskélni magunkat, de az ember türelmetlen, kíváncsi, különösen akkor, ha sok finom és bűnös falatról mond le az áhított cél érdekében. És mégis mi a fene lehet az oka annak, hogy fél kilót hízunk a kijelző szerint, pedig szinte alig ettünk valamit?

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A víz a titok

A mérleg által mutatott számok ingadozását több tényező is befolyásolja, ezek közül pedig a legkeményebb manipulátor a víz. És nem csupán az a kérdés, hogy mennyi folyadékot fogyasztottunk, hanem ennél sokkal meglepőbb okok is. Nem is gondolnánk, de a stressz vagy a kialvatlanság vízvisszatartást okoz amellett, hogy még az étvágyunkat is növeli. Ha napok óta idegeskedünk vagy rosszul alszunk, akkor átmenetileg több dekával is gyarapodhatunk. Vannak gyógyszerek, melyek szintén befolyásolják vízháztartásunkat, az pedig már csak hab a tortán, hogy hűvös időben csökkent a verejtékezés és folyadékvesztés, tehát bőven elképzelhető, hogy ez is látszik egyik napról a másikra a súlyunk ingadozásán. Az sem mindegy, hogy mikor ettünk utoljára és mit. A sós étkezés visszatartja a vizet, ha pedig keveset aludtunk és a szokottnál rövidebb idő telt el vacsoránk és ébredésünk között, akkor emésztésünk egyéni tempójától és az elfogyasztott étel jellegétől függően elképzelhető, hogy egyszerűen még nem ott tart az elfogyasztott étel feldolgozása, mint ahogyan egy másik reggelre alakult.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Így nő az izom

Sokszor visszatérő téma az is, hogy az edzéssel kiegészített fogyókúra közben tartsuk szem előtt: az izomtömeg növekedése is változást okoz abban, amit a mérlegen látunk. Ez valóban igaz, és elkeseríteni sem szeretnénk senkit, jó azonban tudni, hogy 1 kiló izom lényegesen lassabban épül, mint amilyen tempóban fogyni szeretnénk. Hogy mit jelent a lassúság, az persze függ egyéni adottságoktól és az edzés gyakoriságától, típusától is, de általánosságban elmondható, hogy havin szinten átlagosan 0,5 kiló izomgyarapodással érdemes kalkulálni. De akkor mit tegyünk, ha a jelek szerint nem izmaink lettek hirtelen hatalmasak, figyelünk a vízháztartásunkra, az étkezésünkre és még alvásunkra is? Felejtsük el a mérlegelést?

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Akkor mégis hogyan?

Szakértők szerint a mérlegnézés ideális gyakorisága, ha hetente egyszer tesszük. Legjobb, ha ruha nélkül, éhgyomorra, a mosdó meglátogatása után állunk a készülékre, heti szintű összehasonlítástól pedig már reális eredményt várhatunk. Tökéletes kiegészítés még emellett mérőszalagot használni, így centikben is nyomon tudjuk követni testünk változását. Sokan arról számolnak be, hogy van egy kijelölt nadrágjuk, amit újra és újra felpróbálnak, hogy érezzék, mennyire változott annak szűkössége rajtuk. De bármelyik módszert is választod, kulcsszavaid a kitartás, a következetesség és a türelem legyenek. Ha ezeket kombinálod egészséges, kímélő étkezésekkel és mozgással, akkor nem fog elmaradni a várt eredmény sem!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top