nlc.hu
Egészség
Egészségtelen a narancslé?

Tényleg egészségtelen a narancslé?

A narancsléről, különösképp annak frissen facsart változatáról úgy tartják, hogy a fogyasztása nagyon egészséges. Azonban lehet, hogy ez mégsem teljesen igaz.

A Huffpost egészségügyi és táplálkozási szakértőket kérdezett, vajon elképzelhető, hogy a narancslé nem is olyan egészséges?

„Nem mondanám, hogy a narancslé rosszat tesz a szervezetnek. Alapvető tápanyagok forrása. Azonban, mint a legtöbb dolog, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, egészségtelen lehet” – magyarázta Heidi McIndoo dietetikus.

„Bár sokan a narancslevet egészséges italnak tartják, én azt tanácsolom azoknak, akik fogyni szeretnének és csökkenteni a vércukorszintjüket, hogy maradjanak távol tőle” – mondta Maggie Bell dietetikus.

Narancslé

Illusztráció: Getty Images

Bár a hozzáadott cukrot nem tartalmaz felirat igaz lehet, a narancslében sok természetes cukor van. Az USDA szerint egy 2 decis narancslé nagyjából 20 gramm cukrot tartalmaz, ami közel 5 teáskanálnyi cukornak felel meg. A szakember is felhívta a figyelmet, hogy a cukor addiktív jellege gyakran túlzott fogyasztáshoz vezet, ami idővel súlygyarapodást okozhat.

„Ha az a célod, hogy ne csak leadj egy kis súlyt, hanem hosszú távon egészségesen tartsd is meg, a narancslé fogyasztása egyike lehet a sok alattomos bűnösnek, amely szabotálja ezt” – hívta fel rá a figyelmet Rich Taylor-Wellington fitneszedző.

A citrusfélékről régóta ismert, hogy citromsavat tartalmaznak, amely koptatja a fogzománcot, és ez alól a narancslé sem kivétel. „A narancslé kettős csapás a fogakra: magas a cukortartalma és savas – figyelmeztetett Elizabeth V. Simpson általános fogorvos. – Ha sok olyan dolgot fogyasztunk, ami cukorrá bomlik, mint például a narancslé, nagy a valószínűsége annak, hogy károsodnak a fogaink, és fogászati kezelésre lesz szükségünk.”

Van azonban van egy jó hír is: „A kutatások nem mutatnak összefüggést a 100%-os gyümölcsléfogyasztás és a cukorbetegség fokozott kockázata között felnőtteknél” – mondta Vandana Sheth dietetikus, cukorbeteg-ellátási szakember, hozzátéve, hogy minden cukorbeteg más és más, így az egyéni igényekről a kezelőorvossal kell egyeztetni. 

„Az ételekre és italokra adott vércukorválasz egyedi. A narancslé fogyasztása önmagában gyorsan megemelheti a vércukorszintet. Ha azonban rosttal és fehérjével párosítjuk, akkor csökkenthetjük ezt a kockázatot” – fejtegette a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top