nlc.hu
Egészség
Tévhitek a divatdiétákról

Mennyire hatásosak a divatdiéták? Íme, a szakértő válasza

Az igen divatos diéták közül nagyon kevés hatásos hosszútávon.

A WHO adatai szerint 2022-ben a Föld lakosságának több, mint fele túlsúlyos vagy elhízott volt. Magyarországon a 2019-es OTÁP vizsgálat alapján a magyar felnőtt lakosság körében a férfiak 77%-a, a nők 60%-a cipelt magán extra felesleget

– írják egy egészséges életmóddal kapcsolatos honlapon.

A fitnesz-és diétaipar virágzik, rengeteg fogyókúrás terméket reklámozó és értékesítő cég létezik, a cikk elején említett adat azonban nemhogy csökkenne, hanem évről évre nő. Na, de mi ennek az oka? A túlsúllyal küzdők többsége már kipróbált valamiféle diétát, sokan hisznek a különböző „csodaszerekben”, éppen divatos fogyókúrás módszerekben, ám ezek legtöbbször rövidtávon hatásosak, vagy még úgy sem. 

Az utóbbi időben igen népszerű ketogén diéta például egy orvosi táplálkozási terápia, epilepsziás betegek számára, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre. A diétát főleg gyerekeknél alkalmazzák, annak ellenére, hogy az étrend kifejezetten nehéz, ugyanis nagyon erősen korlátozó. A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a ketogén diéta semmiféleképpen nem ajánlható hosszútávon, valamint bizonyos betegségek, állapotok esetén (pl. terhesség, szoptatás, diabétesz, májbetegségek, szív-érrendszeri betegségek), túlsúlyos gyerekeknek és fejlődésben lévő fiataloknak sem.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

A másik, amiben nagyon sokan hisznek, a különböző fehérjeporok, étkezést helyettesítő porok, energiaszeletek, és a különböző kapszulák. Ha ilyen könnyű és kényelmes lenne a fogyás, minden bizonnyal sokkal kevesebb elhízott ember lenne. 

Ipsits Anitát, az egyik legismertebb, mentes ételeket és alapanyagokat forgalmazó cég tulajdonosát kérdeztük arról, mennyire hasznosak a mostanában igen divatos diéták, illetve mi az, amivel hosszútávon is látható eredményt lehet elérni. 

Van olyan diéta, amivel biztos a fogyás?

Diéta nincs, de irányelv van. A legcélravezetőbb és legegészségesebb módja a fogyásnak a mérsékelt energiadeficites étrend, amit az egészséges táplálkozási irányelvek alapján állítottak össze. Nem ajánlott semmilyen szélsőség, például egy-egy élelmiszer- vagy tápanyagcsoport kizárása, mert ezek hosszútávon nagy valószínűséggel problémát okoznak. A túl kevés kalóriabevitel pedig a jól ismert jo-jó effektus rizikóját hordozza magában. A mérsékelt energiadeficit azt jelenti, hogy a szükséges napi kalóriamennyiségnél napi kb. 500 kcal-val kevesebbet kell bevinni a fogyás érdekében. Számos jó kalkulátor érhető el az interneten, de ha kezdők vagyunk, mindenképp kérjük ki szakember véleményét, aki az alapelvekről tájékoztat, személyre szabott tanácsokat ad és segít kiszámolni a napi ajánlott energiamennyiséget a cél érdekében.

Melyik az a divatdiéta, amiben sokan hisznek, de nem hatásos?

Minden diéta lehet hatásos, ha kizárólag a fogyást tekintjük célnak. Inkább úgy fogalmaznék vannak olyan divatdiéták, amelyekkel hosszú távon többet árthatunk, mint használunk. Ilyenek például a különféle étkezéshelyettesítő porokkal, turmixokkal vagy levekkel végzett fogyókúrás törekvések, a rendkívül szigorú versenydiéták másolása vagy a teljes tápanyagcsoportokat kizáró étrendek, mint pl. a ketogén étkezési minta. Másik legnagyobb probléma, hogy a legtöbben laikusként kezdenek valamit követni, különféle szintén laikus csoportokból összeszedett információk alapján és így könnyen bele lehet csúszni olyan hibákba, amikkel akár az egészségüket is veszélyeztetik.

Mennyit számít az étkezés és mennyit az edzés?

Ha választani kellene, inkább az étkezést mondanám, mint legmeghatározóbb tényezője a sikeres fogyásnak. Nagyon nagyon sokat kellene ahhoz mozogni, hogy a rossz étkezési mintákat vagy a túlzott energiabevitelt igazán kompenzálni tudjuk. Vannak persze kivételek, de ott inkább egész napos nehéz fizikai munkáról vagy élsportról beszélünk. Egy átlagos „nyugati” életmódot élő felnőtt nem fog annyit mozogni, hogy mindenféle étkezési változtatás nélkül hosszútávú sikereket érjen el. Persze egyéni különbségek mindig vannak. A legoptimálisabb, legegészségesebb módja az ideális testsúly elérésének és megtartásának az étrend változtatás kombinálása a rendszeres testmozgással.

Melyik az az étel, ami tiltólistás, ha fogyni akarsz?

Valójában nincs tiltólistás étel, de ha néhány dolgot ki kellene emelni, ezeket mondanám: cukrozott üdítők és gyümölcslevek, gyorsételek, bő olajban sült ételek, valamint az édességek és rágcsálnivalók: csokoládék, jégkrémek, chipsek, kekszek, krékerek, stb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top