nlc.hu
Egészség
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy magyar beteg látását

Orvosi szenzáció: lábszárból kivett ideggel mentették meg egy magyar beteg látását

Hazánkban először hajtották végre ezt a speciális műtétet.

Diabétesz, tumorok, központi-, perifériás idegproblémák, arcidegbénulás, vírusos fertőzések, Sclerosis multiplex és akár veleszületett agybetegségek is okozhatnak olyan szaruhártya idegi elváltozásokat, amely során a beteg szemfelszíne elveszti érzékelési képességét. Ennek orvoslására honosított meg egy – az Amerikai Rekonstrukciós Mikrosebészeti Társaság éves konferenciáján látott – speciális eljárást a Semmelweis Egyetemen dr. Klárik Zoltán, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika plasztikai sebésze.

Az első műtétet sebészeti és szemészeti team együttműködésével végezték el egy középkorú nőn. A beavatkozás során a beteg beteg lábszárából kivett, 15 centis ideget beültették egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját – számolt be honlapján a Semmelweis Egyetem.

Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

“Az én feladatom az volt, hogy a lábszárból kivett vastag ideget több rostra osszam, mikroszkóp alatt megvarrjam őket, majd a homloknál kialakított, egy úgynevezett bőr alatti alagútrendszeren keresztül átvezessük az ideget az ép oldalról” – ismertette a plasztikai sebész.

Ezt követően a szemészeti team dr. Füst Ágnes vezetésével a szemhéjon keresztül illesztette be a szemfelszínbe az ideget, majd a kötőhártya alatt elvezetve a szaruhártya körül 5 pontban fixálták azt.

Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

Az érintett beteg központi idegrendszeri tumor által okozott idegkárosodás következtében küzdött rendszeresen kiújuló, nem gyógyuló szaruhártyafekéllyel. A műtét óta azonban a fekély nem tért vissza, így sikerült megakadályozni, hogy teljesen elveszítse a látását.

A Semmelweis Egyetemen nemrég ugyancsak egy orvosi szenzációnak számító eljárást hajtottak végre: akkor az édesanyja hasában altattak el egy magzatot az orvosok egy életmentő műtéthez. Előtte pedig egy transzplantációs operáció során egy májjal mentették meg két beteg életét.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top