nlc.hu
Aktuális

Dupla májtranszplantáció

Egy máj két életet mentett meg a Semmelweis Egyetemen

Kettéosztották az orvosok a donorszervet, mindkét transzplantált beteg jól van.
műtét,

Ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára egy 3 éves kislány, akit a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kezeltek. Ilyen pici gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, a gyermek súlyos állapota pedig mielőbbi beavatkozást igényelt. Ezért különösen örömteli volt, hogy az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a beteg kisgyermekbe ültessék be, a nagyobb részét pedig egy 35 éves, májdaganatban szenvedő fiatal férfi kaphassa meg.

Ennek nyomán hazánkban először a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely egy magyar donorszerv kettéosztásával két személy életét mentette meg – tette közzé honlapján a SOTE.

A beavatkozás különlegessége abban rejlik, hogy a szervet ugyanott osztották ketté egy kisebb és egy nagyobb darabra – orvosi szaknyelven szólva két graftot képeztek belőle –, ahol aztán a transzplantációkat is elvégezték” – mondta el dr. Piros László, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika egyetemi docense.

A fiatal férfi már az operáció után röviddel osztályra került, és kéthetes lábadozást követően engedték haza. A kislányt további megfigyelésre a Gyermekgyógyászati Klinikára szállították, ahonnan hamarosan hazaengedik.

A Semmelweis Egyetemen amúgy január 3-án egy újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak, amely során ugyancsak egy szerv két életet mentett meg: egy 20 hónapos májvéna-elzáródásban szenvedő kisfiúét, és egy Hepatitis B-vírus fertőzött felnőtt férfiét. A műtétek jól sikerültek, a férfit a STéG-en, a kisgyermeket a Gyermekgyógyászati Klinikán ápolják.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top