nlc.hu
Egészség
Tippek gyomorégés megelőzésére

4 tipp, hogy megelőzd a gyomorégést

Néhány életmódbeli változtatással rengeteget tehetsz az ellen, hogy gyomorégés vagy reflux alakuljon ki a szervezetedben. Mutatjuk, mik ezek.

Sajnos túl sokunknak ismerős az a szörnyű fájdalom, amit gyomorégésnek hívunk. Bár az ember nyilván szedhet a betegségre gyógyszert is, azért érdemes tudni, hogy csökkenthetők, sőt megelőzhetők a tünetek. Csupán néhány életmódbeli változtatásra van szükségünk, és máris óriási változást érhetünk el. Hoztunk néhány természetes megoldást!

Aludj a bal oldaladon

Ha megelőznéd, hogy éjszaka ne tudj aludni a gyomorégéstől, feküdj a bal oldaladon. Ez elvileg akár 71 százalékkal is csökkentheti a sav nyelőcsőbe való jutását, mivel az a gyomor jobb felén helyezkedik el. Ezen felül érdemes megemelni a fejed elalvás előtt: pakolj egymásra néhány párnát, ezzel elkerülve az éjszaka jelentkező refluxos tüneteket.

gyomorégés

Fotó: Carol Yepes/Getty Images

Vacsorázz korábban

Először is inkább kevesebbet egyél, de gyakrabban, a napi „nagy” étkezésed pedig inkább az ebéd legyen. A könnyű vacsorát néhány órával lefekvés előtt fogyaszd el, amikor ugyanis közvetlenül elalvás előtt eszel, akkor megemésztetlen étel marad a gyomrodban, ez pedig felerősítheti a gyomorégés tüneteit. 

Nyers helyett főtt

Ez elsősorban a hagymára vonatkozik. Fogadjunk, hogy nem is gondoltad volna, de a nyers hagyma gyakori kiváltó oka a refluxnak és a gyomorégésnek. Ez azért van, mert a nyers hagymát nehezebb megemészteni, és ezzel irritálhatja a nyelőcsövet. Ha szereted a hagymát, inkább főzd vagy süsd meg, megköszöni majd a gyomrod.

Koffein és alkohol stop

Az alkohol és a koffein is rossz hatással vannak a refluxos szimptómákra, miután mindkettő ellazíthatja az alsó nyelőcső záróizmát. Ezzel megnövelve az esélyét annak, hogy a sav a nyelőcsőbe jusson, te pedig gyomorégéssel küzdj. Így érdemes csökkenteni (vagy teljesen kizárni az életedből) a koffeint és az alkoholt.

via

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top