A koleszterin szintjének emelkedése tömegeket érint, pedig megfelelő étrenddel kiválóan karbantartható vérképünk. A “portfólió-diéta” megalkotója, Dr. David Jenkins, a Torontói Egyetem kutatója szerint elegendő csupán néhány szabályt betartanunk étkezésünk során annak érdekében, hogy egészségesebbek legyünk. A diéta különlegessége, hogy kifejezetten a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és a koleszterinszint csökkentésére összpontosít.
A “portfólió-diéta” 4 egyszerű szabálya:
A portfólió-diéta négy fő elemre épít, amelyek mindegyike hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez és a szív- és érrendszeri egészség javításához. Mutatjuk, milyen egyszerű lépéseket érdemes követni:
galéria
Megnézem
Összes kép (4)
Zabpehely
Az oldható rostok, mint a béta-glükán és a pektin, segítenek megkötni a koleszterint a bélben, ezáltal csökkentik annak felszívódását a véráramba. A béta-glükán különösen a zabban és az árpában található meg, míg a pektin főként gyümölcsökben, például almában, citrusfélékben és szilvában.
Fotó megosztása:
Tofu
Hús helyett válasszunk növényi alapú fehérjét, mivel ezek alacsonyabb telített zsírtartalommal rendelkeznek. A szója, a tofu és más hüvelyesek, mint a bab és lencse, kiemelten fontosak. A növényi fehérjék segítenek a koleszterinszint csökkentésében, miközben megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítanak a szervezet számára.
Fotó megosztása:
Mandula
A diófélék, például a mandula, dió és mogyoró, illetve az olajos magvak gazdagok egészséges zsírokban, különösen egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Ezek az egészséges zsírok segítenek csökkenteni a "rossz" LDL koleszterint, miközben növelhetik a "jó" HDL koleszterin szintjét.
Fotó megosztása:
Búzacsíra
A növényi szterolok, mint a fitoszterolok, amelyek a búzakorpában, búzacsírán és bizonyos növényi olajokban találhatóak, csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy gátolják a koleszterin felszívódását a bélből. Az ilyen típusú ételek segítenek abban, hogy a koleszterinszint természetes módon csökkenjen.
Fotó megosztása:
Így segít a portfólió-diéta a koleszterinszint csökkentésében
A kutatások szerint a portfólió-diéta hatékonyan csökkentheti a koleszterinszintet, különösen akkor, ha mind a négy szabályra ügyelünk étrendünk során. Több tanulmány is igazolja, hogy amennyiben az étrendben mind a négy alapvető összetevő rendszeresen jelen van, úgy akár 30%-kal is csökkenthető a koleszterinszint.
A portfólió-diéta ráadásul nemcsak a koleszterinszintre van jótékony hatással, hanem hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez is.
via