A savanyú káposzta az a csodaélelmiszer, amelyet télen érdemes gyakran az étrendünkbe illeszteni. A fermentált élelmiszerek királynője nemcsak isteni, hanem rendkívül egészséges is. Lássuk, miért olyan különleges!
A savanyú káposzta története egészen 2000 évvel ezelőttig nyúlik vissza, és egészen Kínáig kell mennünk: akkoriban az erjesztés volt az egyik olyan módszer, amelyet az élelmiszerek gyors megromlásának megakadályozására alkalmaztak – írja a Healthline. A savanyú káposzta túlélte az idők próbáját, és számos kultúrában népszerű köret és fűszer vált belőle. Különösen imádják Németországban, ahonnan a neve (Sauerkraut) is származik.
Az erjesztésnek köszönhetően a savanyú káposzta a friss káposztát messze felülmúló tápanyag- és egészségügyi előnyöket kínál.
Vitaminokban gazdag
A savanyú káposzta kiváló C-vitamin forrás, ami segíti az immunrendszer megerősítését, valamint antioxidáns hatásával védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától. Emellett tartalmaz B-vitaminokat is, amelyek fontosak az idegrendszer egészsége és az energiaanyagcsere szempontjából. Rendkívül tápláló élelmiszerről van szó, amiben megtalálható még nátrium, K1-vitamin, vas, mangán, B-6 vitamin, folsav, réz és kálium.
Jótékony hatással van a bélrendszerre
A fermentáció során a káposztában olyan probiotikumok keletkeznek, amelyek támogatják a bélflóra egyensúlyát. Ezek a jó baktériumok segítenek a bélrendszer működésének javításában, az emésztés serkentésében, és a különböző bélbetegségek megelőzésében. A savanyú káposztában található probiotikumok csökkenthetik vagy megelőzhetik az antibiotikum-használatból eredő hasmenést és csökkenthetik a gyulladásos bélbetegséghez kapcsolódó emésztési tüneteket is.
A savanyú káposztát nyersen érdemes fogyasztani, hogy megőrizzük a benne lévő probiotikumok és vitaminok maximális hatását. Salátaként, köretként, vagy egyszerűen magában is fogyasztható.
Erősíti az immunrendszert
A savanyú káposzta az immunrendszert támogató probiotikumok és tápanyagok forrása. A savanyú káposztában található probiotikumok segíthetnek javítani a bélrendszerben lévő baktériumok egyensúlyát, ami segít megőrizni a bél egészségét.
Segíthet a fogyásban
A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása segíthet a fogyásban és annak megtartásában. Ez részben azért van, mert a savanyú káposzta, mint a legtöbb zöldség, alacsony kalóriatartalmú és magas rosttartalmú. A magas rosttartalmú étrend pedig hosszabb ideig tartja a teltségérzetet, ami természetes módon csökkenteni a napi kalóriabevitelt.
Segít csökkenteni a stresszt és fenntartani az agy egészségét
Az egészséges bélflóra a hangulatot és az agyműködést is javíthatja. Ez a bél és az agy közötti szoros kapcsolatnak köszönhető. A bélbaktériumok ugyanis képesek lehetnek üzeneteket küldeni az agyadnak, befolyásolva annak működését. Különböző tanulmányok azt mutatták ki, hogy a probiotikumok javíthatják a hangulatot, a szorongás, a depresszió tüneteit is.
Csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát
A káposzta, a savanyú káposzta fő összetevője antioxidánsokat és más hasznos vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát – írja a lap.
Emellett még számos előnye van a savanyú káposztának, például erősíti a szívet és a csontokat is.
A téli időszakban tehát a savanyú káposzta igazi jolly joker lehet, érdemes minél többet enni belőle!