nlc.hu
Gasztro

Ezért vágunk fura arcot, ha savanyú dolgot kóstolunk

Ezért vágunk fura arcot, ha savanyú dolgot kóstolunk

Amikor valami igazán savanyúba harapunk, az érzés nem korlátozódik csak a nyelvünkre. Egy fanyar harapás során az egész arc összerándul, és kényelmetlen érzést kelt. Miért váltja ki ezt az érzést a savanyú íz?

Ez az összetéveszthetetlen savanyú íz, amely az ízlelőbimbókat szúrja, a hidrogénionok terméke, amelyeket a savak nyállal kombinálva szabadítanak fel. Amikor a szád észleli ennek a savnak a jelenlétét, drámai módon tudatja. A Live Science szerint az ízérzékelők ekkor aktiválódnak, és az arcon önkéntelenül fintor jelenik meg. Ezt úgy hívják, hogy elutasítási reakció.

Hasonló reakció megy vége akkor is, amikor erősen keserű vagy fűszeres ízeket kóstolunk, eszünk. Ez a szervezet védekező mechanizmusa, hiszen a kellemetlen íz a természetben általában annak a jele, hogy az elfogyasztani kívánt étel, növény vagy mérgező vagy romlott, veszélyes.

Savanyú ízérzet

Fotó: Getty Images

A savanyúság természetesen megjelenik a gyümölcsökben, például a citrusfélékben, de sok esetben figyelmeztetés is: a romlott gyümölcsök és tejtermékek savat tartalmaznak, amik ugyancsak savanykás ízt is adnak, így egyszerre megérezzük, ha már nem ehetőek.

Nyilván semmivel sem vagy előrébb, ha beleharapsz egy romlott ételbe, de a körülötted lévőket tudod figyelmeztetni, hogy ebből már ne egyenek, igyanak, mert romlott.  A savanyú ízek észlelésében van egy kis evolúciós történet is: amikor a korai emberek élelem után kutattak, a fintor számukra is azt jelezhette, hogy amit társuk megkóstolt, megevett, az nem jó.

Miközben a savanyú ízekre adott reakció segített a korai embernek a különböző betegségek vagy romlott ételek elkerülésében, mi azért nagyon is élvezzük, ha savanykás ételeket ehetünk. A savanyú ízekre külön iparág szakosodott: például ott van a savanyú cukorka.

De miért szeretünk olyan valamit, ami ellen tiltakozik az arcunk és a nyelvünk?

A válasz a szerzett ízlés: az emberek veleszületetten nem vágynak keserű, fűszeres vagy savanyú ételekre, de az ilyen tulajdonságokkal rendelkező ételek a tápláló étrend fontos összetevői. Ahelyett, hogy születésünktől fogva szerettük volna ezeket az ízeket, arra vagyunk kondicionálva, hogy ismételt expozíción keresztül élvezzük őket. Ha társainkon és családtagjain keresztül megismerjük az adott élelmiszer, étel ízét, fokozatosan megtanuljuk, hogy mely savanyú (és keserű, fűszeres) ételek egészségesek és melyek potenciálisan károsak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top