Egészség
Szponzorált tartalom

Környezetbarát mosási trükkök

Igaz, a mai mosószerek már jobban kímélik a környezetet, legtöbbjük még így sem nevezhető környezetbarátnak. Mutatunk pár példát, hogyan moss hatékonyan, környezettudatosan.

Tény, hogy ma már elterjedtebb a környezettudatos szemléletmód, ami szerencsére a háztartásokban is egyre nagyobb teret hódít. Ne féljünk a környezetbarát mosási trükköket bevetni mosáskor sem: csökkentsd a vegyszerhasználatot, használj természetes növényi és ásványi összetevőket!

Fotó: iStock/ Geo-grafika

Szódabikarbóna

A szódabikarbónával a ruhák sokáig megőrzik fehérségüket, ráadásul a szódával a már elszürkült anyagokat is újjávarázsolhatod. Egy lavórba szórj 500 gramm szódát, majd oldd fel tíz liter vízben, és ebben az oldatban áztasd a pólókat néhány órán át. Ha letelt az áztatási idő, mosd ki a szokott módon a ruhákat.

Mosószóda

A mosószóda hatásában leginkább a szódabikarbónához hasonlít, de annál lúgosabb. Hatékony zsíroldó és tisztítószer, amely vízlágyító hatásáról is ismert. Fehér és színes ruhákhoz egyaránt alkalmazható, nem fakít, nem hagy foltot a ruhán. Világos textíliák esetében a vakító fehér hatás érdekében adhatsz egy kis fehérítő sót is a ruhákhoz. Emellett meglehetősen univerzális tisztítószer. Nemcsak mosáshoz, de súroláshoz, mosogatásra is kitűnő. Áztatáshoz, erősen szennyezett ruhák előkezeléséhez is használhatod. Ilyenkor 15 liter vízhez 1-2 evőkanál mosószódát keverj.

Vadgesztenye

Kevesen tudják, de ez az itthon is honos, vadon termő növény kiválóan alkalmas mosásra. Szabadíts meg 4 szem gesztenyét a zöld, tüskés burkától, majd áztasd 20 percig 1 liter forró vízben. Ezt követően vágd négy részre, és szedd ki a belsejét. Tedd őket vászonzacskóba, és helyezd a mosógép dobjába. Egy adag 2-3 mosásra elegendő. Persze többadagnyit is elkészíthetsz egyszerre, sőt szárítva is bespájzolhatsz belőle. Jó hatásfokkal mos, nem hagy foltot és kellemetlen szagot sem a ruhán.

Mosódió

A legtermészetesebb mosószer a mosódió. A mosódió a Délkelet-Ázsiában őshonos Sapindus Mukorossi fa termése, amit évszázadok óta használnak mosáshoz és tisztításhoz is Délkelet-Ázsiában. Héja nagy koncentrációban tartalmaz egy természetes felületaktív anyagot, a saponint, mely vízzel érintkezve jelentős mosóerővel rendelkezik. A mosódió 100%-ban vegyszermentes mosást tesz lehetővé, amely tökéletes választás az érzékeny, ekcémás és egyéb bőrproblémákkal küzdőknek és a kisbabás családok számára is.

A mosódió mosódiós labdába csomagolva is kapható, aminek nagy előnye, hogy a labdába csomagolt szivacskockák fokozzák a mosódió természetes felületaktív anyagának (saponin) habzását, tovább növelve a mosóhatást.

Antibakteriális, bőr- és környezetbarát, fertőtlenítő hatású, nem fakítja a színeket, nem roncsolja a textíliát, mindemellett olcsóbb, mint a vegyszeres mosás, hiszen 500 g mosódió átlagosan 100-150 adag mosásra elegendő. Ma már elérhetőek mosódiós kivonatú folyékony mosószerek is, ezek ugyancsak rendkívül hatékonyak fehér, fekete és színes ruhákhoz.

Tuti tipp fehérítéshez: A legtermészetesebb fehérítőszer a citrom. Az olcsóbb citromlevek éppúgy használhatók erre a célra, mint a valódi gyümölcs. Elég 1-2 kiskanálnyi az öblítőrekeszbe, és máris szép fehér, jó illatú textília az eredmény.

Folttisztító só

Áztatásra tökéletes, a felszabaduló oxigén lazítja fel a textilszálak között a szennyeződést. A mosódió, mosószóda mellé is tehetitek a dobba, az előmosáshoz, de áztathattok is benne. A kémiai nevén nátrium-perkarbonát kiválóan használható kiegészítő mosó- és tisztítószerként is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top