Egészség

5+1 pénztárcabarát lúgosító innivaló

A lúgosítást jellemzően a fogyással kapcsolatban szokták emlegetni, ám nem ez a célja, csupán csak egy járulékos hatása, hogy elolvadnak a kilók is tőle. Sokkal inkább szól az egészséges testben egészséges lélekről, méregtelenítésről. Tulajdonképpen jóval egyszerűbb lúgosítani hagyományos életmód mellett is, mint gondolnánk.

Összegyűjtöttem pár innivalót, amivel könnyebben lúgosíthatunk, mint eddig gondoltuk, semmi szükség méregdrága kész italokat venni, pénztárcakímélő üzemmódban is lehet lúgosan kielégíteni a napi folyadékszükségletünket.

Mit ne igyál?

Jó, mindjárt rátérek a lényegre, de ahhoz előbb tisztáznunk kell, hogy milyen innivalókat érdemes inkább messzire elkerülni a legjobb hatás érdekében. A listát javaslom kitűzni a hűtőre és a konyhába, hogy a megszokások ne vigyenek be a savas erdőbe:

  • Tej (és egyéb tejtermékekkel is óvatosan)
  • Kávé (a tejes kávé maga a világvége)
  • Szeszes italok (igen, a sör is)
  • Fekete tea
  • Cukrozott gyümölcslevek
  • Szénsavas italok (a szénsavas vizet is hagyjuk meg másnak, aki nem akar lúgosodni)

Mit igyál?

1. Citromos víz

A legalapabb alap lúgosító innivaló, ezzel kell kezdeni a reggelt, nem kávéval. Fél liter víz, hozzá 1 kifacsart citrom leve, és sokkal jobban felpörögsz, mint egy nagy lattétól. Rögtön felkelés után, fél órán belül idd meg a legjobb hatásért. Méregtelenít, tisztít, helyreteszi az előző nap okozott károkat, amiket esetleg a rántott hússal és somlóival elkövettünk magunk ellen. Haladók és extrém versenyzők éhgyomorra, langyos vízzel igyák, úgy még hatékonyabban tisztít.

5+1 pénztárcabarát lúgosító innivaló

2. Zöldárpa- és búzafűpor

Magunk között mi csak lópornak hívjuk, mert a belőle készült innivalónak leginkább istállóíze van. Vagyis szénaíze. Vagy csak olyan, mintha a réten legelnénk egy kevéske füvet. Egyébként semmi bajom nincs az ízével, az első liter után megszokható és már észre sem veszem, hogy viszonylag ritkán találkozom kulináris kalandozásaim során a zöld gyep ízével úgy amúgy. Jótékony hatása mindkét pornak felbecsülhetetlen, rendet vág az anyagcserében, ha délelőttönként másfél litert legalább lehúzunk belőle. Egy liter vízbe én két teáskanál port teszek, és inkább a zöldárpát iszom, de ez csak azért van, mert könnyebb beszerezni, mint a búzafüvet. 

A búzafű már híresen méregtelenítő hatású lúgosító, sokan otthon termesztik, és frissen préselik, hogy minden reggel azzal kezdjenek. 

A búza- és árpafű:

  • segíti az anyagcsere-folyamatokat
  • méregteleníti a szervezetet
  • élénkíti a sejtaktivitást
  • hatására a szervezet megszabadul a felhalmozódott káros anyagoktól
5+1 pénztárcabarát lúgosító innivaló

3. Zöld tea

A zöld teáról egész cikksorozatot lehetne írni, annyi jó hatása van az ember szervezetére. A kínaiak a gyógyászatban már legalább négyezer éve használják, kutatások tömkelege bizonyítja, hogy akár még a rák megelőzésében is használható csodaszer. A benne lévő antioxidánsok kellenek nekünk, mint egy falat kenyér, ezért viszont nem mindegy az sem, hogyan készítjük el. Ne forrásban lévő vízbe tegyük a teafüvet, hanem 60-80 fokos legyen csupán, áztassuk 3-5 percig és utána már ihatjuk is.

Pontokba szedtem, miért igyál belőle minél többet, akár tíz csészével is egy nap, persze cukor és egyéb édesítőszerek nélkül:

  • méregtelenít, serkenti az anyagcserét, gyorsítja a zsírégetést
  • segít lebontani a pusztító szabad gyököket
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • ellazítja a vérereket
  • koffein tartalma élénkítő hatású
  • erősíti az immunrendszert
  • még a fogszuvasodást is megelőzi
5+1 pénztárcabarát lúgosító innivaló

4. Csalántea

A gyógyteák közül a csalántea a méregtelenítés másik királya, egész kúrák épülnek köré. Mindennap egy bögrényi belőle, és máris semmi gondunk nem lesz a felhalmozódott salakanyagokkal. Ami pedig a legfontosabb: a vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, amivel felgyorsítja a mérgek távozását a szervezetből. Mivel élénkítő hatású, inkább délelőttre ütemezzük az ivását, így még szellemi teljesítőképességünket is növelhetjük a méregtelenítés mellett.

5+1 pénztárcabarát lúgosító innivaló

5. Citromfűtea

Az a csodatea, amit az év gyógynövényének is választottak – ennek biztos határtalanul örült, és azóta még büszkébben feszít a többi gyógynövény között. Elsősorban nyugtató hatása miatt vált ismertté, pedig nekünk most épp vízhajtó mivolta miatt van rá szükségünk. Persze a nyugtatás is fontos, mivel a stressz, aggódás, idegeskedés is savasít, így esténként, ha egy csészével megiszunk belőle, akkor testileg-lelkileg lúgosítunk, úgyhogy igazi aduász. Mindemellett pedig most, hogy beköszönt a jó kis náthás időszak, a vírusölő hatása sem elhanyagolható szempont.

A zöld teával együtt használva olyan bitang erős immunrendszerünk lesz, hogy semmi sem tud ledönteni a lábunkról még a végén. Izgulós gyerekeknek is nyugodtan adható, jó hatással van a vizsgadrukk nevű jelenségre, és ha csipkebogyós, hibiszkuszos teával kombináljuk, akkor az ízét is kedvelni fogják. Esténként egy közös citromfüves teázás mindenkinek jót tesz a családban.

5+1 pénztárcabarát lúgosító innivaló

 +1 Zöld turmix – green smoothie

Kicsit kakukktojás, mivel nem egy összetevőből áll, mint a fent felsorolt 5 innivaló, hanem egy kis rákészülést igényel. De ha reggeli előtt vagy helyett egy fél liternyit lehúzunk belőle, akkor garantáltan jobb lesz a közérzetünk, és az egészségünk is helyrebillen pár hét után. A titok abban van, hogy nincs titka, csupán turmixgép kell hozzá, sok zöldség – ami tényleg zöld, tehát a spenóttól a kelkáposztán át az uborkáig mindenféle –  gyümölcs, amit jól összedolgozunk vízzel.

Kipucolja a szervezetet, lúgosít, méregtelenít, energiával tölt fel, csak győzzük csodálni a jótékony hatásait. Számtalan variációban elkészíthetjük, az alapja úgy 60 százalékban valamilyen dús gyümölcs legyen – banán, körte, kivi, ananász, eper, alma –, a többi pedig egy nagy marék zöld színben pompázó zöldség. Ezekkel a zöld turmixokkal egyrészt változatosan tudsz rengeteg gyümölcsöt és zöldséget szinte észrevétlenül elfogyasztani, másrészt összeturmixolva sokkal könnyebben megy a felszívódás is. Harmadrészt pedig olyan energiabombát ihatsz reggel, amitől ebédig biztosan pörögni fogsz.

5+1 pénztárcabarát lúgosító innivaló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top