Könnyű hétköznapok

Ezek a legjobb ágymatracok a nyugodt alváshoz

Évtizedeken át azt javasolták az orvosok, hogy akinek fáj a háta, aludjon minél keményebb ágyon, vagy akár a földön is. Ám úgy tűnik, hogy ennél azért bonyolultabb a helyzet. A matrac kiválasztása függ attól, mennyi pénzt szánunk rá, van-e bármiféle panaszunk, milyen pózban alszunk. Megnéztük, mit lehet most kapni.

Ideális esetben 8-10 évente matracot kellene cserélnünk – ám úgy tűnik, hogy erre inkább csak akkor szoktak gondolni az emberek, ha rendszeresen ébrednek kimerülten, hát-, nyak- és végtagfájdalmakkal, ízületi panaszokkal, amelyek napközben elmúlnak, majd másnap reggel titokzatos módon újrakezdődnek. Nem kellene pedig megvárni, hogy a rossz matrac tönkretegye az életünket – hiszen életünk harmadát ágyban töltjük. Nem mindegy, hogy kényelmes-e, amin alszunk.

Cikkünk szakértője: Dr. Ráthonyi Gábor, ortopédus és baleseti sebész szakorvos (www.derekfajas.hu)
Cikkünk szakértője: Dr. Ráthonyi Gábor, ortopédus és baleseti sebész szakorvos (www.derekfajas.hu)

Epedarugós matrac

 …azoknak, akik vendégségbe jöttek

Bár sokáig ez volt a lehető legjobb matracfajta, amit csak kapni lehetett, ma már elavult technológiának számít, kapni sem lehet, esetleg kárpitosmesternél lehet csináltatni. Ennek ellenére sokan még ma is ilyen ágyon alszanak, azzal nyugtatva magukat, hogy “jó ez még”. Való igaz, az epeda rugós matrac sokáig használható, és nem kell feltétlenül kidobni, főleg ha csak időnként, vendégségben alszik rajta valaki. Ezek az egymásba fűzött rugók ugyanis meglepően jó alátámasztást nyújtanak, nem véletlen, hogy annak idején az orvosok is ezt ajánlották a hátfájós betegeknek.

Előnye: Megvan, nem kell rá pénzt költeni, némelyik még ma is meglepően jó állapotú.

Hátránya: A rugók nem külön-külön, hanem együtt mozognak, így ha valaki megfordul rajta, az egész ágy beremeg, megzavarva ezzel a vele együtt alvó másik ember álmát is.

Orvosi szemmel: A rugók bizonyos helyeken (váll, medence) hamar túlterhelődnek, lelapulnak, így süppedőssé vállnak. Persze a rugók minősége a meghatározó, de mint minden matrac, előbb utóbb ez is eldeformálódhat és kényelmetlenné válhat.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

 

Szivacsmatrac

…azoknak, akik nem tudnak rá sokat költeni

A legtöbben ilyen matracot vesznek először, főleg ha most kezdenek új életet, rendezik be a háztartást és a sok kiadás miatt egyszerűen nem telik másra. Annak, akinek nincsenek különösebb ízületi-hátfájással kapcsolatos problémái, pár évig jó lehet átmeneti megoldásként, különösen akkor, ha nem a földön van, hanem egy jobb minőségű ágyban, ágyrácson, ami megfelelő tartást ad neki.

Előnye: Jó ágyráccsal, fedőmatraccal egész kényelmes lehet.

Hátránya: Általában túl puha, hamar kialakulnak benne gödrök és lyukak.

Orvosi szemmel: Vannak nagyon jó minőségű szivacsok, ezek kevéssé deformálódnak és hosszú ideig tartanak. Ezekben nincs szerves anyag, így a poratka ellen is bizonyos védelmet nyújtanak.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

Biomatrac

…azoknak, akik szenvednek az allergiától

Az ilyen matracban nincs rugó, így akik idegenkednek a gondolattól, hogy egy rakás fémen aludjanak, azok számára ez megnyugtatóan természetes megoldás. A biomatrac általában kétféle anyagból áll, latexből (ami habosított gumi) és kókuszrostból. A latex olyan habosított, rugalmas gumi, amely jól alátámasztja a hátat, és egyenletesen igazodik a testhez. Nem szív magába nedvességet, párát, így nem fülled be reggelre az ágy, nehezebb benne megizzadni. A kókusznak is kiváló a nedvesség- és légáteresztő tulajdonsága, de nagyon kemény, szilárd anyag, amiben egyáltalán nem tudnak megélni az atkák. (Ezért érdemes 2-3 éves korig ezt tenni a gyerek ágyába – utána felnőtt embernek már nem kényelmes.) A biomatrac jellemzője, hogy ezt a két anyagot rétegzi, a latex puhaságát a kókusz keményebb tartásával kiegyenlítve.

Előnye: Meglévő derék-, hátfájdalom esetén erős, mégis rugalmas alátámasztást nyújt.

Hátránya: Nem olcsó megoldás, és a sokféle változatból nehéz kiválasztani a megfelelőt.

Orvosi szemmel: A különböző összetételű ágyak esetén kulcskérdés a sok összetevő minősége, s ezeket egy hétköznapi ember nem is ismeri. Így teljesen a reklámokra vagyunk utalva, így egy matracra könnyen elkölthetjük akár egy használt kocsi árát is. Ám ha úgy érezzük, hogy egy drága matraccal megoldottuk egészségügyi gondjainkat, gyakran tévednünk kell. Ha anyagi lehetőségeink kimerülnek ezzel a vásárlással, lehet, hogy nem marad pénzünk hatékonyabb, egyénre szabott kezelésekre, megelőzésre.

 Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

Bonellrugós matrac

 …azoknak, akik szeretik a hagyományokat

Sokan hisznek benne, hogy a rugós matrac a egészségesebb és tartósabb, ezért szívesen választják a bonellrugós matracokat. Ezek a rugók nincsenek összekötve egymással, nem súrlódnak, nincs hangjuk és kevésbé kopnak. A különböző erősségű rugókkal eltérő keménységű fekvőfelületet lehet csinálni, érdemes többet is kipróbálni.

Előnye: A legolcsóbb fajta rugós matrac.

Hátránya: Nem elég erős a tartása – ha egy ponton megnyomjuk, túl nagy felület süpped be.

Orvosi szemmel: Ez már a múlt.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

Táskarugós matrac

…azoknak, akik hosszú távú beruházást keresnek

Ez is a tölcsér alakú bonellrugókból áll, de a rugók jóval kisebbek, és mindegyik egy textilzsákba van varrva, így sokkal jobban tudja követni a test vonalát, egyenletes tartást biztosít, nem hullámzik. A rugók különböző erősségűek is lehetnek – derék- és válltájékon puhábbak, mint másutt, így a gerinc egyenletesebben terhelődik.

Előnye: Ha eltörik egy rugó, akkor sem fúródik a matracba, benn marad a zsákban.

Hátránya: Nem tökéletesen testkövető.

Orvosi szemmel: Mindenki különböző, így nehéz elképzelni olyan matracot, ami a megfelelő helyen puha egy dundi alacsony és egy vékony, nyakigláb egyén számára is.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

Memory Foam matrac

…azoknak, akik az oldalukon szeretnek aludni

Ennek a matracnak rengeteg előnye van – a legfőbb, hogy eloszlatja a testsúlyt, nincs egyetlen nyomáspont – így sokkal kényelmesebb, nyugodtabb alvást tesz lehetővé. Különösen idősek és betegek esetében érdemes beruházni rá, mert aki ezen alszik, annál nem alakul ki felfekvés, hiszen nincs egy pont, amit nyomna. Ízületi meszesedés, gyulladás, kopás esetén is ideális vásárlás.

Előnye: Nem akadályozza a vérkeringést, sok kórházban, idősek otthonában is ezt használják.

Hátránya: Nagyon drága.

Orvosi szemmel: Ez a nyomáseloszlás akkor hasznos, ha nem mozdulunk, így a felfekvések ellen hatékony. Hétköznapi egészséges emberben azonban ilyen gond nincs, még legmélyebb álmunkban is mocorgunk.

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

Fedőmatrac (topper)

…azoknak, akik nem akarnak még új matracot venni

4-8 centiméter vastag, vastag takaróra hasonlító matrac, amelyet az eredeti matracra téve feljavíthatjuk annak minőségét. Általában a “memory foam” alapanyagból készül, tehát magán viseli annak minden jó tulajdonságát, ám jóval vékonyabb, tehát önállóan semmit nem ér. De ha kicsit megereszkedett már a matracunk, nyerhetünk ezzel némi időt, mert egyenletessé varázsolja azt, kemény, feszes felületén jó érzés aludni.

Előnye: Olcsón feljavíthatjuk meglévő matracunk minőségét.

Hátránya: A régi, hepehupás matracon ez sem segít.

Orvosi szemmel: A fedőmatrac helyett egy minőségi szivaccsal jobban járhatunk!

Matrac és ágyrács – milyet érdemes venni?

 

És milyen ágyrácsra tegyük a matracot?

Léc-roló: A legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás, saját magunknak kell az ágykerethez rögzíteni, mindenféle matrachoz jó.

Flexibilis: Hajlított rácsokból áll, rugózás nélküli matrachoz ez ajánlott, mert puhábbá teszi a fekvőfelületet.

Fix: Nem kell otthon barkácsolni, az ágykerethez rögzítve vehetjük meg. Ortopéd matracokhoz csak ez használható.

Orvosi szemmel: Minél több a változó, minél bonyolultabb, annál kevésbé várható, hogy mindenkinek jó legyen. Ellenben várhatóan minél összetettebb, annál drágább, és több az esély arra, hogy elromlik. Ez különösen gyerekek esetén, akik szinte biztosan ugrálnak rajta, valós veszély. Szakértőnknek és családjának a léces rácson a félkemény minőségű szivacs vált be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top